10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1980-1910, reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecți reprezentanți ai stilului, Anton Gaudi și Odon Lechner, și a fost sărbătorită prima data în 2013 la inițiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.

Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt Art Nouveau European Routes din Barcelona și Réseau Art Nouveau Network din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susținut de Alianța Patrimoniului European.

Implementarea acestei zile aniversare mondiale, prin organizarea unor activități specifice au scopul de a crea mai multă conștientizare a patrimoniului Art Nouveau în rândul publicului.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau, Institutul Național al Patrimoniului invită publicul și instituțiile muzeale, colecționarii, proprietarii, administratorii de patrimoniu Art Nouveau din țara noastră, să se alăture acțiunilor dedicate, în întreaga lume, acestui tip special de patrimoniu.

INP invită pe cei interesați să marcheze această zi #WorldArtNouveauDay printr-o activitate organizată în perioada 10-13 iunie, să contacteze institutul pentru a-i putea include în platforma națională, respectiv cea europeană, a evenimentelor de Ziua Mondială Art Nouveau.

Activitatea propusă poate consta în tururi ghidate, proiecții de filme, lansări de carte, expoziții temporare sau permanente etc. (pot fi incluse și alte tipuri de activități).

Pentru ca cei interesați să poată participa institutul pune la dispoziție acest formular înscriere Ziua Art Nouveau 2021 pentru a fi completat și trimis, până luni 31 mai, inclusiv, la adresa artnouveau@patrimoniu.ro.

România se numără printre țările cu un important patrimoniu Art Nouveau construit și mobil, a cărui poveste, adoptare și adaptare, în contextul mișcării Arta 1900, merită puse în valoare, cu atât mai mult pe 10 iunie, când acest curent este sărbătorit, cu toate particularitățile sale regionale și locale, în întreaga lume.

Intenția INP este de a populariza patrimoniul Art Nouveau din casele, instituțiile, muzeele și colecțiile din țara noastră în rândul comunității culturale internaționale. Promovarea este posibilă prin promovarea inițiativelor locale de #ZiuaMondialăArtNouveau atât către publicul larg amator de descoperiri culturale, cât și în rețeaua europeană a proiectului Art Nouveau 2, în care INP este partener alături de Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, MAK Muzeul Austriac de Arte Aplicate din Viena, MUO – Muzeul de Arte şi Meşteşuguri din Zagreb, Universitatea Slovacă de Tehnologie din Bratislava, Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale din Belgrad (Serbia), Universitatea Kodolányi János, Budapesta, Muzeul Oraşului Oradea și Municipalitatea Oradea (lider de proiect).

Odată cu prima ediție de sărbătorire a patrimoniului art nouveau în 2013, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului al XX-lea. De la Secession-ul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei, de la începutul modernismului rusesc în estul țării și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, încă puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.

Anul acesta, tema recomandată de Réseau Art Nouveau Network – Rețeaua Europeană a Orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o reprezintă Animalele. Și asta pentru că, în tandem cu motivele vegetale atât de amplu explorate în arhitectura și design-ul specifice curentului, motivele zoomorfe sunt prezente atât pe decorația fațadelor Art Nouveau, cât și pe elemente de patrimoniu mobil: mobilier, decorațiuni interioare, bijuterii sau obiecte de uz cotidian.

Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a curentului cunoscut și drept Stille Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Secession (Ungaria) sau Modern Style (UK), Modernismo Catalan (Catalunia, Spania) etc.

Pentru a pune în valoare patrimoniul Art Nouveau, poți completa chestionarul Art Nouveau, parte dintr-un sondaj european al proiectului Art Nouveau 2, alături de pasionații de patrimoniu din Austria, Croația, Serbia, Slovacia și Ungaria.

Scopul proiectului Art Nouveau 2, ce se va desfășura în perioada 2020–2023, este acela de a consolida identitatea culturală şi patrimoniul Art Nouveau din regiunea Dunării printr-un set de activităţi de cercetare, schimb de bune practici, iniţiative educaţionale, expoziţionale şi de promovare (de la organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau la prelegeri online, ghiduri turistice, cataloage, filme şi multe altele)