În fiecare zi, oamenii din întreaga lume îşi celebrează moştenirea culturală, trăindu-şi viaţa într-un mod care întruchipează cine sunt şi de unde provin. O zi pe an este rezervată însă istoriei şi moştenirii comune a rasei umane, iar ea ne încurajează să celebrăm toate culturile lumii, să atragem atenţia asupra monumentelor şi siturilor culturale importante şi să ne asumăm importanţa conservării culturilor lumii, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Marcată anual pe 18 aprilie, Ziua Patrimoniului Mondial (#WorldHeritageDay), cunoscută şi sub numele de “Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor”, celebrează activitatea desfăşurată de ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – şi are drept scop creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei diversităţii patrimoniului cultural şi a conservării acestuia pentru generaţiile viitoare. Monumentele şi clădirile vechi sunt un bun al tuturor şi trebuie protejate pentru a ne asigura că vor continua să rămână la fel mulţi ani de acum încolo. Prin urmare, Ziua Patrimoniului Mondial reprezintă un efort colectiv al comunităţilor din întreaga lume.

În această zi, în lume au loc o serie de evenimente dedicate monumentelor şi siturilor lumii, incluzând o gamă largă de activităţi, de la conferinţe dedicate acestei tematici la vizite la situri şi monumente faimoase, cum ar fi Machu Picchu în Peru, complexul de temple de la Bagan din Myanmar, complexul Angkor Wat din Cambodgia, Marele Zid Chinezesc sau Piramidele din Giza.

Primul (şi, poate, cel mai confuz aspect) legat de Ziua Patrimoniului Mondial este că, de fapt, acesta nu este numele său oficial. Ziua cunoscută drept “Ziua Patrimoniului Mondial” se numeşte de fapt “Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor” şi a fost creată în 1982 de către Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, sau ICOMOS. Această organizaţie a fost înfiinţată pe baza principiilor enunţate în “Carta de la Veneţia”, cunoscută şi sub numele de “Carta internaţională privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor” din 1964.

Înfiinţarea ICOMOS a venit după conştientizarea necesităţii de a proteja aceste locuri valoroase şi a reunit experţi din sute de domenii conexe. De la înfiinţare, organizaţia crescut până la aproape 10.000 de membri din peste 150 de ţări din întreaga lume. Dintre aceştia, peste 400 provin din partea unor instituţii, comitete naţionale şi comitete ştiinţifice internaţionale, colaborând pentru a salva situri importante şi pentru a identifica altele noi care necesită a fi adăugate pe lista de monitorizare.

O temă este atribuită anual Zilei Patrimoniului Mondial. Pentru 2022, tema aleasă este “Heritage and climate” (“Patrimoniu şi climă”), iar printre temele ultimilor ani au figurat: “Trecuturi complexe: Viitoruri diverse”, “Peisaje rurale” şi “Culturi comune, patrimoniu comun, responsabilitate comună”.

Poate că cel mai bun mod de a sărbători Ziua Patrimoniului Mondial este să căutaţi acele locaţii din apropierea dumneavoastră care se numără printre siturile Patrimoniului Mondial şi, poate, să le faceţi o vizită. Înainte de a face acest lucru, cercetaţi siturile şi aflaţi ce măsuri sunt necesare pentru a le proteja şi respectaţi-le în timpul vizitei dumneavoastră. Dacă vă simţiţi mai proactivi, puteţi notifica ICOMOS despre un sit pe care îl consideraţi demn de a fi protejat pentru importanţa sa culturală. AGERPRES