Conacul familiei Mocioni, din satul Foeni, realizat în stil neoclasic în anul 1750, aflat la 47 km de Timişoara, va intra în circuitul turistic timişean peste trei ani, în urma unei investiţii de 12 milioane de lei a Consiliului Judeţean (CJ), care va beneficia de finanţare prin granturile norvegiene.

Proiectul de reabilitare va începe în luna aprilie şi va viza reabilitarea, refuncţionalizarea şi revitalizarea conacului construit după planurile arhitectului Mor Kallina, fiind declarat monument istoric de o mare valoare arhitecturală şi simbolică.

“Prin această investiţie, abordăm mediul rural, care nu a beneficiat mereu de atenţia cuvenită. Completăm oferta turistică şi culturală a judeţului, dincolo de ceea ce are Timişoara de oferit. Proiectul este în aşteptare încă de anul trecut, iar acum am primit o veste excelentă. Fondurile pe programul RO-CULTURA au fost suplimentate, astfel că în primăvară vom putea intra în implementare. Potenţialul turistic al judeţului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două componente se pot completa extrem de bine”, a declarat, miercuri, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica.

Proiectul are şi o componentă educativă, care va contribui la activităţile culturale ce amintesc vizitatorilor de viaţa familiei Mocioni. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin. Proiectul va fi patronat de Michael de Styrcea, urmaşul familiei Mocioni, care va acţiona ca ambasador, maximizându-i astfel impactul.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 12 milioane de lei, din care contribuţia CJ se ridică la 20%, restul reprezentând finanţare nerambursabilă. Investiţia propusă se realizează într-un parteneriat cu islandezii de la North Consulting.

Scriitorul timişorean Daniel Vighi, membru al Asociaţiei Culturale Ariergarda, preciza pentru AGERPRES că organizaţia urmăreşte realizarea unui “drum al conacelor”, traseu în care să fie incluse, între altele, conacele Ambrozy şi Mocioni.

“Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii româneşti, care au dat burse pentru studenţii români pe vremea lui Eminescu. (…) Este şi o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc. Acolo s-ar putea merge pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană, nu din cea otomană”, a relatat scriitorul Daniel Vighi.

Conacul din Foeni a fost distrus de primărie, după 1990, prin montarea de termopane. În timpul Revoluţiei din 1848, maghiarii au devastat domeniul din Foeni, provocând imense pagube. Domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni. În 1869, acesta s-a retras din activitatea politică, petrecându-şi ultimii ani de viaţă aici, alături de soţia sa, Laura Cernovici, şi de socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soţiei şi altor urmaşi, iar după anii ’90 un nepot al lui Mocioni, Antoniu, a răscumpărat castelul şi a amenajat aici Casa de Cultură. AGERPRES

 

Sursă foto: www.monumenteuitate.org