Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 1 iulie, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Potrivit expunerii de motive, actul normativ vizează obligativitatea României de a elabora o strategie de renovare a clădirilor, pe termen lung. Această strategie vizează sprijinirea renovării fondului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, atât publice, cât şi private şi transformarea sa treptată într-un fond imobiliar cu un nivel ridicat de eficienţă energetică şi decarbonat până în 2050.

Strategia va fi elaborată de Ministerul Dezvoltării şi va fi supusă spre aprobare Guvernului.

“Pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, atât publice, cât şi private, şi transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienţă energetică şi decarbonat până în anul 2050, facilitând transformarea eficace din punct de vedere al costurilor a clădirilor existente în clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei elaborează o strategie de renovare pe termen lung care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, se arată în lege.

Legea are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţie a unei directive europene. AGERPRES