Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că în baza unei colaborări cu Banca Mondială a fost elaborat un ghid de regenerare urbană pentru zona Colentina-Tei, dar că soluţiile propuse sunt pretabile pentru majoritatea cartierelor şi sunt „utile pentru a crea o coerenţă” la nivelul întregului sector.

Într-o postare pe Facebook, edilul subliniază că recomandările „nu au fost născute în birouri, ci pe teren”, incluzând analize punctuale ale spaţiului public, interviuri şi dezbateri publice. Proiectul vizează zona pilot delimitată de Şoseaua Colentina, Str. Doamna Ghica, Bulevardul Lacul Tei, Str. Maica Domnului şi Str. Reînvierii. Este vorba despre un proiect tehnic, un ghid cu propuneri de concepte de regenerare urbană, ce ţine cont şi de elemente de management al riscului seismic. Ghidul a fost realizat în colaborare cu echipa de Urbanism din Primărie.

„O primă direcţie este pragmatică: îmbunătăţiţi ceea ce aveţi – sistematizarea treptată a infrastructurii verzi la nivel comunitar. Practic, ce am început deja trebuie continuat – să revitalizăm şi să îngrijim grădinile de bloc. Chiar schimbă radical viaţa unui cartier. Ne-au propus zone punctuale unde putem eficientiza resursele verzi. Putem creşte potenţialul spaţiilor prin intervenţii minimale. Unele pot fi transformate în parc de proximitate. Altele pot deveni zone de relaxare prin adăugarea unor articole de mobilier urban. Avem un spaţiu verde generos pe Str. Oteşani, aflat în proximitatea unei grădiniţe şi a unei şcoli, pretabil pentru a deveni o grădină comunitară”, spune primarul.

Potrivit lui Radu Mihaiu, ghidul recomandă inclusiv o serie de materiale, palete de culori şi soluţii „practice şi moderne” pentru iluminat stradal, pavele, mobilier urban, amplasarea de jardiniere şi alte modalităţi de eliberare a trotuarelor.

„O altă componentă a ghidului vizează soluţii concrete pentru reconfigurarea spaţiului public – zone punctuale unde se pretează reconfigurări de străzi, piste de biciclete, organizarea circulaţiei astfel încât să asigurăm culoare rapide pentru evacuare în caz de cutremur. Specialiştii Băncii Mondiale ne-au prezentat şi o soluţie îndrăzneaţă de reorganizare a intersecţiei Bd. Teiul Doamnei x Str. Maşina de Pâine, ce fluidizează traficul şi ar permite construirea unei parcări supraterane”, precizează primarul.

Edilul subliniază că viaţa în cartier „poate fi şi ordonată şi respirabilă”. El menţionează că primăria a intervenit până acum pe spaţiile verzi pentru a face totul „mult mai prietenos şi spaţios”, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, dar că obiectivul este acela de a avea o strategie coerentă pentru regândirea şi proiectarea spaţiilor publice în zonele aglomerate.

„Până acum, am intervenit în principal pe spaţiile verzi. Am schimbat la faţă curţile blocurilor atât la stradă, pe Şos. Colentina, cât şi în inima cartierului, pe Berindei, Aleea Teiul Doamnei, Alexandru cel Bun, etc. Totul a devenit mult mai prietenos şi spaţios. Am intervenit şi pe zona de infrastructură – am reabilitat străzile cele mai surpate, am creat parcări şi vom continua. Însă, obiectivul este de a avea o strategie coerentă pentru regândirea şi proiectarea spaţiilor publice în aceste zone aglomerate, astfel încât viaţa de cartier să fie civilizată şi îmbunătăţită”, spune primarul Radu Mihaiu.

Potrivit acestuia, soluţiile din ghid sunt pretabile pentru majoritatea cartierelor şi sunt „utile pentru a crea o coerenţă” la nivelul întregului sector.

„Ne ajută să înlocuim stilul de viaţă gri şi sufocant din cartiere cu unul aerist, ordonat şi prietenos cu locuitorii”, menţionează Radu Mihaiu. AGERPRES