Festivalul de Arhitectură de la Londra (LFA), cel mai mare festival anual de arhitectură din lume, revine cu cea de-a 13-a ediție în această vară, transformând cartierele orașului într-un spectacol public de instalații, expoziții, discuții și evenimente speciale. După doi ani de ediții digitalizate, LFA din acest an se va desfășura, în perioada 1-30 iunie, sub tema „Act” (Acționează) și va fi o revenire a evenimentelor fizice alături de tărâmurile digitale din întreaga capitală.

Evenimentele LFA 2022 vor răspunde unei teme universale, descrisă ca „o alegere naturală pe măsură ce continuăm să ieșim din pandemie”. Festivalul va analiza moduri în care arhitecții ar fi necesar să acționeze în fața urgenței climatice, a nedreptății sociale și a nevoilor unei societăți în schimbare.

â„După atât de mult timp de pasivitate forțată, imperativul de a acționa este simțit de atât de mulți dintre noi, fie că suntem arhitecți sau nu, în timp ce pandemia a expus atât de multe lucruri care trebuie schimbate. Cum ar trebui, de exemplu, să acționeze arhitectura în fața urgenței climatice, a nedreptății sociale și a nevoilor unei societăți în schimbare? Cum își pot face arhitecții simțite acțiunile dincolo de profesia lor – cum pot fi auziți mai clar, cum pot deveni mai apreciați sau pot colabora mai semnificativ?

Într-un alt sens, arhitectura poate fi văzută ca un act – ceva care creează spectacol, bucurie și nenumărate alte răspunsuri. Pe măsură ce viața revine la normal, să sărbătorim puterea performativă a arhitecturii și capacitatea sa aproape teatrală de a ne anima străzile și spațiile, de a ne inspira și, bineînțeles, de a ne enerva.”, a declarant Rosa Rogina, director al LFA.

Tema de anul acesta a fost selectată de LFA în colaborare cu comisia de curatorie, ai cărei membri sunt:

  • Farouk Agoro, artist și arhitect;
  • Amanprit Arnold, ofițer superior pentru politicile de infrastructură, Greater London Authority;
  • Zoheb Iqbal, arhitect, antreprenor, mentor și susținător al start-up-urilor;
  • Prudence Ivey, editor, London Evening Standard Homes and Property;
  • Priya Khanchandani, șef curator, Muzeul de Design;
  • Chris Laing, proiectant, activist și fondator al Signstrokes;
  • Vicky Richardson, arhitectul șef/principal și curator Drue Heinz, Royal Academy.

Deși evenimentele vor avea loc în toată capitala, o selecție specială va fi prezentată în unele dintre cele mai importante și diverse zone ale Londrei din punct de vedere arhitectural, care formează LFA Destinations 2022. Selecția include London Borough of Camden, Queen Elizabeth Olympic Park, City of Londra și South Westminster. Fiecare destinație LFA oferă publicului șansa de a explora caracteristicile arhitecturale unice ale zonei, precum și de a participa la evenimente care au loc pe trasee organizate în cartierele lor.

Evenimentul va aduce, de asemenea, revenirea Architecture Bake Off, o competiție publică care invită brutarii să creeze prăjituri în formele clădirilor emblematice din Londra și Studio Lates, unde practicile de arhitectură își deschid porțile atât publicului, cât și profesiei în fiecare vineri a lunii iunie. LFA 2022 va include, de asemenea, o gamă largă de competiții, inclusiv Simpozionul LFA în colaborare cu Academia Regală de Arte și Showroom Showcase.

Comitetul a făcut apel la înscrieri pentru LFA 2022, invitând persoane și organizații din întreaga lume pasionate de arhitectură și mediul construit să trimită propuneri de evenimente ce explorează tema „Act” (Acționează). Majoritatea evenimentelor LFA sunt gratuite și sunt organizate de o echipă de festival care lucrează în strânsă legătură cu practicile de arhitectură și design, instituții culturale și academice, artiști și grupuri comunitare etc.

Cei interesați pot trimite evenimente prin intermediul contului la pagina festivalului – www.londonfestivalofarchitecture.org secțiunea de cont, există resurse utile, cum ar fi datele cheie, lista de verificare pentru trimiterea evenimentelor, sfaturi de top pentru organizarea evenimentelor și un ghid de marketing și PR, printre multe alte lucruri.

Termenele-cheie ale LFA 2022 sunt următoarele:

  • 11 martie 2022: termenul limită de depunere a propunerilor de evenimente gratuite (cu excepția sponsorilor LFA);
  • 25 martie 2022: termen limită pentru depunerea gratuită pentru sponsorii LFA;
  • 8 aprilie 2022: termenul limită pentru finalizarea detaliilor evenimentului.

 

Sursa: archdaily.com