Cetatea Colţeşti, din Rimetea, construită în secolul al XIII-lea, va fi reabilitată şi pusă în valoare cu fonduri de peste 2,1 milioane de euro, obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind inclusă în “Ruta Cetăţilor”, alături de Sighişoara, Sarmizegetusa, Oradea şi Braşov.
Potrivit Primăriei comunei Rimetea, suma accesată prin acest proiect pe “Ruta Cetăţilor” din cadrul PNRR, al cărui contract de finanţare a fost semnat în această săptămână la Bucureşti, este de 2,155 milioane de euro.
“Sunt convins că renovarea cetăţii va creşte semnificativ semnificaţia turistică a satului nostru”, a transmis primarul Deak-Szekely Szilard-Levente.
Edilul a precizat că acest proiect este primul depus de administraţia locală pentru care s-au câştigat fonduri ale Uniunii Europene.
“O zi importantă în istoria comunei Rimetea, pentru că acest proiect este primul prin care am accesat fonduri europene şi astfel reabilitarea şi punerea în valoare a cetăţii Colţeşti se vor realiza din finanţare externă”, a spus edilul.
În maghiară Torockovar, cetatea de la Colţeşti a aparţinut nobililor de Trascău. Cetatea a fost construită în 1296, drept măsură de apărare în urma invaziilor tătarilor din secolul al XIII-lea. Cetatea a fost ruinată mai întâi în timpul războiului ţărănesc condus de Gheorghe Doja (1514), fiind distrusă definitiv, prin incendiere, în 1713, de armata austriacă, condusă de generalul Tiege.
Prin ruta turistică dedicată cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci fortificaţii din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighişoara, Cetatea dacică de la Sarmizegetusa, Cetatea Oradea, Cetatea Braşovului şi Cetatea Nobiliară Colţeşti. AGERPRES
Photo by Ovidiu Cozma on Unsplash.