Ambasada Franței, Viena – stephanemalka.com

Studioul francez Malka Architecture a dezvăluit planurile de renovare a interiorului Ambasadei Franței la Viena, dar și completarea acestuia cu o serie de „tunuri de lumină”, inspirate din natură, în stil Art Nouveau.

Ambasada ocupă două structuri Art Nouveau de la începutul secolului al XX-lea în centrul orașului Viena, iar Malka Architecture intenționează să adauge o extensie verticală uneia dintre cele două clădiri guvernamentale. Extinderea va consta dintr-un grup de alcove, ce vor fi adăugate la cea mai mică dintre cele două clădiri care alcătuiesc ambasada. Studioul numește aceste extensii, ce reprezintă o invenție străveche de altfel, „tunuri circulare de lumină”, deoarece vor aduce lumină în interiorul clădirii.

“Inventat în Egiptul antic, acest sistem permite colectarea, amplificarea și difuzarea luminii naturale în întreaga clădire, creând în același timp o ventilație naturală”, se preciza în document, însă designul extensiilor își are reperele în arhitectura Art Nouveau din secolul al XX-lea, precum și în referințele istorice ale clădirilor din jur.

“Înălțarea arhitecturală a uneia dintre clădiri a fost gândită în spiritul Art Nouveau, astfel materializându-se uniunea dintre Franța și Austria, ambele fiind țări foarte active în această mișcare artistică”, a spus studioul.

Noutatea acestui proiect Art Nouveau din secolul XXI, constă în faptul că ritmurile și formele curbate inspirate din natură nu mai sunt folosite strict ca ornament, ci în special, pentru a spori funcționalitatea acestei arhitecturi în viața cotidiană.

Fiecare dintre extensii are o formă organică, de petală, care se curbează și se arcuiește pentru a crea un volum asemănător alcovei. Două rânduri de alcove vor îmbrăca acoperișul clădirii și vor fi orientate către exterior, spre stradă. Primul rând se va alinia cu marginea acoperișului, deasupra celor trei elevații ale structurii, iar al doilea rând va fi plasat chiar în spate.

Pentru a reduce timpul de construcție, volumele vor fi prefabricate în afara amplasamentului; exteriorul acestora va fi într-o nuanță de verde pal pentru a crea un corespondent cu acoperișurile din cupru patinat ale celor două imobile ale ambasade, cât și cu detaliile acoperișurilor celorlalte clădiri, din vecinătate. Interiorul nișelor va imita exteriorul din piatră al structurii existente și va avea un model asemănător cărămizii.

 

Sursa: dezeen.com