O nouă ediție Solar Decathlon Europe se va desfășura în 2023, la București. În sprijinul unui angajament colectiv prosper față de alfabetizarea energetică, Organizația SDE23, o colaborare între Fundația Energy Endeavour (EEF) și executivii orașului gazdă SDE23 (Asociația Solar Decatlon București, cunoscută și sub numele de EFdeN) invită echipele universitare să aplice pentru viitoarea ediție Solar Decathlon Europe 2023, programată pentru august-septembrie 2023 la București, România.

Implicarea activă a Bucureștiului în edițiile anterioare ale Solar Decathlon Europe și nu numai, inclusiv implicarea în alte capitole SD din întreaga lume, a fost sărbătorită prin propunerea convingătoare de a fi orașul gazdă al Solar Decathlon Europe 2023. După o procedură de selecție minuțioasă, în conformitate cu principiile de transparență și integritate garantate de părțile care au aplicat, pe de o parte, și de Apelul pentru orașe Solar Decathlon Europe 2023, pe de altă parte, Asociația Solar Decatlon București (EFdeN) a fost desemnată Organizator al Solar Decathlon Europe 2023 (SDE23).

Tema SDE23, Construiește. Conectează. Trăiește!, încurajează spectrul de propuneri adresate mediilor contrastante și variate din diferitele comunități de origine ale echipelor sau din comunitățile alese de către acestea. Fiecare echipă este provocată să demonstreze modul în care casa ei accesează conceptele propuse pentru un trai conectat. Cu această temă centrală ca principiu călăuzitor, echipele din instituțiile de învățământ universitar vor fi selectate pentru a implementa și a prezenta potențialul arhitecturii și ingineriei durabile.

Deși toate edițiile Solar Decathlon Europe sunt internaționale ca amploare și domeniu de aplicare, fiecare ediție celebrează diversele atribute culturale, istorice și geografice ale țării orașului gazdă. Competiția SDE este un eveniment public ce atrage o audiență largă, multiculturală și multigenerațională din țările europene vecine și nu numai.

SDE se mândrește cu unicitatea de a găzdui diversele sale ediții într-un context multinațional. Din Spania, apoi Franța, până în Ungaria, Germania și, acum, până în România, Solar Decathlon Europe este un model exemplar al valorilor cheie europene: libertate, dezvoltare durabilă, incluziune socială și egalitate și diversitatea culturală și lingvistică inestimabilă a Europei.

Proiectele de echipă

Echipele și instituțiile corespunzătoare acestora sunt invitate să trimită propuneri care vor fi revizuite, evaluate și clasate, pe baza unui set specific de criterii. Acestea vor fi selectate pentru a se angaja într-un proiect de aproape doi ani cu o misiune ambițioasă: să proiecteze, să construiască și să opereze locuințe foarte eficiente din punct de vedere energetic, proiecte ce combină inovația, accesibilitatea, atractivitatea pentru consumatori și excelența în proiectare.

„Către echipele SDE23: Cei de care avem nevoie sunteți voi: arhitecți, ingineri, oameni de știință în construcții, comunicatori, manageri de proiect și mulți alții! Voi sunteți cei care ne vor ajuta să ne modelăm înțelegerea modului în care putem trăi astăzi, arătându-ne că spațiile sănătoase, flexibile și multifuncționale sunt casele pe care le vom împărți, indiferent unde ne aflăm pe această planetă incredibilă.”, s-a adresat viitoarelor echipe Solar Decathlon Europe Louise Holloway, Director EEF.

În atenția viitoarelor echipe, înregistrarea și trimiterea taxei de înregistrare, cât și scrisoarea de intenție, este posibilă până pe 11 noiembrie 2021, ora 17:00 CET. Pasul final constă în depunerea completă a cererii până pe 12 noiembrie, ora 17:00 CET, selecția echipei fiind anunțată în decembrie 2021.

Un webinar privind apelul pentru echipele SDE23 a avut loc pe 22 septembrie 2021 iar înregistrarea poate fi consultată aici:

Echipele interesate să depună propuneri de proiecte sunt invitate să descarce pachetul de documentație (documentul în format pdf SDE23 Call for Teams și documentul SDE23 Rules Reference), accesând link-ul: https://solardecathlon.eu/sde23-callforteams-documents/

Mai multe informații despre Competiția Solar Decathlon Europe 2023 pot fi găsite pe site-ul directorilor orașului gazdă SDE23 – solardecathlon.ro

 

Despre inițiativa SDE

Inițiat în 2002 de Departamentul de Energie al Statelor Unite, Concursul Solar Decathlon a provocat universități tehnice și echipe de studenți din întreaga lume să proiecteze, să construiască și să opereze clădiri eficiente și inovatoare folosind surse de energie regenerabilă. De la începuturile sale, Competiția a crescut și s-a extins la nivel mondial, devenind principalul eveniment internațional „proiectează și construiește” în domeniul construcțiilor durabile, cu capitole pe cinci continente și în zece țări. Bazat pe modelul original din SUA, Solar Decathlon Europe s-a născut în 2010 și a evoluat într-o direcție bine adaptată mediului construit european, încurajând profesionalizarea paneuropeană și promovând spiritul său internațional. Din 2017, Fundația Energy Endeavour este organismul de conducere pentru toate Competițiile Solar Decathlon Europe, oferind continuitate de la o ediție la alta. EEF asigură mandatul Competiției printr-o structură de transfer de cunoștințe, hrănind valorile dobândite de-a lungul a două decenii. Aceste acțiuni stimulează conexiunile dintre mediul academic și industrie, factorii de decizie politică, profesioniști, studenți și publicul larg, spre optimizarea resurselor și schimbarea comportamentului.