Fundația Transylvania Trust, responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida, face apel către public să participe la taberele de restaurare a patrimoniului construit, organizate la castel în anul 2021. Transylvania Trust este activă în toate domeniile de protecție a patrimoniului: culegere de date și inventariere, documentare, conservare, restaurare, reabilitare și întreținere, precum și în domeniul cercetării științifice.

Fundația Transylvania Trust organizează cursuri practice din 2001, în încercarea de a soluționa lipsa de profesioniști și muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului construit. La aceste tabere practice de restaurare a patromoniului construit au participat, până la momentul de față, aproximativ 3000 cursanți din 32 de țări, printre care: România, Albania, Australia, Brazilia, Belgia, Franța, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovenia, Suedia, Regatul Unit, Statele Unite.

Sursă foto: www.transylvaniatrust.ro

Aceste tabere sunt destinate în special studenților arhitecți, inginerilor constructori, peisagiștilor, arheologilor, istoricilor de artă, dar în același timp, cursurile sunt adresate muncitorilor din industria construcțiilor care doresc să se specializeze în domeniu, dar și altor persoane care sunt interesate de restaurarea monumentelor istorice.

Cursurile se vor defășura pe două module:

 • Modulul 1 în perioada 1-14 august 2021;
 • Modulul 2 în perioada 15-28 august 2021.

Un curs va respecta următoarea structură:

 • Pregătire teoretică în prima zi. Prelegerile profesorilor invitaţi din străinătate vor fi traduse simultan în trei limbi: română, maghiară, engleză;
 • Pregătire practică în cadrul unuia dintre ateliere:
 • Zidărie, restaurare de bolți (9 zile), tehnici murale (frescă, secco, sgraffito, stuc, marmorino – 2 zile);
 • Pietrărie – doar în modulul 2;
 • Tâmplărie tradiţională și restaurare mobilier vechi.
 • Excursie de studiu.

Sursă foto: www.transylvaniatrust.ro

Participanții la cele două tabere în decursul a două săptămâni fiecare, vor fi beneficiarii mai multor experiențe:

 • să deprindă cunoștințe teoretice privind principiile și metodologia restaurării de la profesori de specialitate din străinătate și din România și să le pună în practică în cadrul atelierelor;
 • să participe activ la restaurarea Castelului Bánffy din Bonțida;
 • să facă cunoștință cu alți (viitori) profesioniști din domeniile legate de protecția patrimoniului construit.

La finalul taberei de restaurare, cursanții vor primi un certificat de participare (recunoscut ca și practică universitară – în cazul studenților).

Înscrieri online

Înscrierile se fac online sau completând și trimițând acest formular la adresa de e-mail bhct@transylvaniatrust.ro.

Informații suplimentare se pot obține la următoarele adrese de email: office@transylvaniatrust.ro și bhct@transylvaniatrust.ro.

Taxă participare

Taxa de participare este 250 Euro/ participant/ tabără, iar pentru studenți 175 Euro/ participant/ tabără (sumă care reprezintă contribuția participanților la instruire, cheltuielile de cazare şi masă la castel).

Fundația specifică faptul că locurile disponibile sunt limitate iar deadline-ul pentru înscrieri este 31 martie 2021.