Anul 2022 marchează 20 de ani de când se acordă cel mai prestigios premiu european în domeniul patrimoniului. Premiile pentru Patrimoniul European/Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de Comisia Europeană și sunt organizate de Europa Nostra cu sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Înscrierile pentru premiile Patrimoniului European/Premiile Europa Nostra din 2022 sunt deschise pentru depunere. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 1 februarie 2022.

Prin participarea la această competiție, arhitecți, meșteri, experți în patrimoniul cultural, profesioniști, voluntari, instituții publice și private precum și comunități locale din Europa au ocazia de a fi recunoscuți pentru realizările lor. Aceste premii sunt importante întrucât aduc beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o expunere (inter)națională mai mare, un număr crescut de vizitatori și finanțare ulterioară.

Premiile Europa Nostra identifică și promovează cele mai bune practici în conservarea și îmbogăţirea patrimoniului cultural material și imaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoștințe în întreaga Europă, sporesc gradul de conștientizare și apreciere a publicului față de moștenirea culturală a Europei și încurajează noi inițiative excelente prin puterea exemplului.

În 2022 vor exista 5 categorii de premiere:

  • Conservare și reutilizare adaptivă
  • Cercetare
  • Educație, formare și abilități
  • Implicarea și creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor
  • Campionii patrimoniului

Vor fi premiate 30 de realizări remarcabile de patrimoniu din toată Europa, dintre care, până la 5 câștigători vor primi un Grand Prix cu un premiu în bani în valoare de 10.000 EUR. Un câștigător va primi, de asemenea, Premiul Publicului în urma unui vot online organizat de Europa Nostra, Vocea Europeană a Societății Civile angrenată în sprijinul Patrimoniului Cultural.

Pentru mai multe informații despre condițiile de participare și aplicări online, accesează pagina Premiilor patrimoniului european www.europeanheritageawards.eu