Clădirea istorică a Bibliotecii Judeţene din Arad, construită în 1909, va fi reabilitată cu 14,7 milioane de lei obţinuţi prin PNRR, imobilul prezentând infiltraţii în subsol şi la nivelul şarpantei care are învelitoarea parţial distrusă.

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a anunţat că a obţinut fondurile pentru reabilitarea Bibliotecii Judeţene “A.D. Xenopol” în cea de a doua rundă de finanţare lansată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

“Actul cultural, indiferent de natura acestuia, are nevoie şi de o infrastructură edilitară adecvată. Prin acest proiect eficientizăm energetic clădirea Bibliotecii, care are în componenţă şi un spaţiu al Complexului Muzeal, dar asigurăm şi alte intervenţii: reparaţii la clădire, modernizarea instalaţiilor de încălzire, apă caldă şi iluminat, inclusiv construirea a trei staţii de încărcare pentru vehicule electrice cu două puncte de încărcare la fiecare staţie. Prin eficientizarea energetică scădem costurile legate de funcţionare, iar economiile realizate le putem direcţiona spre alte manifestări culturale. Acest proiect se adaugă altei investiţii semnificative de la Biblioteca Judeţeană Arad: şase săli, care adăpostesc 147.000 de volume, vor fi modernizate, rafturile fixe fiind înlocuite de unele mobile, iar capacitatea de depozitare se va dubla”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreşedinte al CJ Arad.

Clădirea are o suprafaţă de 5.534 mp şi a fost construită în anul 1909, iar reprezentanţii CJ spun că prezintă infiltraţii la nivelul subsolului din cauza lipsei hidroizolaţiei, dar şi la nivelul şarpantei “din cauza faptului că o parte din învelitoare este fie spartă, fie lipsă”. AGERPRES