Guvernul italian intenționează să adauge un nivel retractabil la amfiteatrul Colosseum din Roma, astfel încât spectacolele să poată avea loc din nou pe arena antică. Conform planurilor prezentate de Parcul Arheologic Colosseum și de Ministerul Patrimoniului Cultural și Activităților și Turismului din Italia, podeaua dezintegrată a arenei va fi reconstruită.

“Reconstrucția arenei Colosseumului este o idee grozavă, care a făcut deja înconjurul lumii”, a declarat ministrul pentru patrimoniu cultural, activități și turism, Dario Franceschini. „Va fi o intervenție tehnologică specială, care va oferi vizitatorilor șansa nu numai de a vedea subsolurile, ci și de a admira frumusețea Colosseumului din centrul arenei.”

Guvernul italian caută o echipă de proiectare pentru a crea o podea retractabilă care va fi plasată în centrul arenei deasupra hipogeului – o zonă sub podeaua de lemn a arenei.

La Colosseum, complexul hipogeum cu două etaje, care conținea optzeci de ascensoare pentru a aduce animale și gladiatori direct în arenă, a fost închis de când pardoseala de lemn a cedat.

Planurile actuale prevăd o podea retractabilă instalată deasupra hipogeului, astfel încât această zonă să poată fi încă văzută, dar să fie acoperită, astfel încât să fie atât protejată de intemperii și să poată fi folosită pentru spectacole.

„Scopul este de a face din nou suprafața arenei Colosseumului utilizabilă și de a identifica o soluție tehnologică compatibilă și reversibilă pentru acoperirea spațiilor subterane”, a explicat un comunicat al Ministerului Patrimoniului Cultural și Activităților și Turismului. “Intervențiile trebuie să fie concepute astfel încât să ofere simultan percepția nivelului arenei pe care au avut loc jocurile și viziunea sistemului complex de structuri și mecanisme adiacente.”

Planificată a fi construită până în 2023, podeaua retractabilă va include o serie de ascensoare pentru a conecta zona subterană cu podeaua arenei și se estimează că va costa 18,5 milioane de euro. Echipele de proiectare au timp până la 1 februarie pentru a depune oferte.

„Noua arenă va trebui concepută ca un etaj unitar, cu un conținut tehnologic ridicat, constând din dispozitive mecanice de deschidere și închidere, care să permită vizitatorilor să înțeleagă sinergia și relația strânsă cu subteranul, folosind și sisteme care se referă la mecanismele ascensoarelor și scenelor mobile antice “, a continuat Ministerul Patrimoniului Cultural și al Activităților și Turismului.

Finalizat în 80 d.Hr., Colosseumul putea găzdui între 50.000 și 80.000 de oameni și a fost folosit pentru concursuri de gladiatori în timpul Imperiului Roman. După căderea Imperiului Roman, arena a căzut în paragină, dar rămâne unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Romei Antice. Este una dintre cele mai vizitate atracții din Roma, cu aproximativ șapte milioane de turiști care o vizitează anual.

 

Sursă articol: www.dezeen.com