Arhitectura, ca profesie și ca disciplină academică, doarme de multe decenii, singurele schimbări fiind superficiale, precum noi stiluri de fațade; de data aceasta însă, arhitectura va fi forțată să se adapteze schimbărilor pe care le vedem în societate. Este concluzia Andreei Ion Cojocaru, arhitect și programator de software pentru realitate virtuală și augmentată, CEO & Co-Founder, NUMENA, o companie din Germania, care îmbină arhitectura cu tehnologiile imersive, pentru a dezvolta un nou tip de aplicații software.

Într-un interviu pentru EuroUrbanism.ro, arhitecta a legat această schimbare pozitivă, valabilă și în domeniul arhitecturii, de efectele pandemiei: ”Pandemia a accelerat o schimbare în modul de gândire pe multe niveluri. O schimbare pozitivă, din punctul meu de vedere. În primul rând, percepția spațiului domestic s-a transformat. Dintr-o dată, spațiile interioare sunt prea mici, holul este poziționat ineficient, fereastra ar trebui să fie un pic mare și mai la dreapta. Pentru cei fără luxul unei case sau al unui apartament în care fiecare activitate are o cameră dedicată, spațiul casnic nu numai că nu mai corespunde cerințelor vieții de zi cu zi, dar necesită o regândire fundamentală.”

De unde a izvorât pasiunea pentru arhitectură

Viziunea de ansamblu a arhitectei se datorează experienței îndelungate și a pasiunii moștenite: ”În ciuda faptului că am ales să studiez arhitectura, am moștenit de la tatăl meu o pasiune pentru calculatoare și programare. Am crescut în anii ‘80 în România, înconjurată de primele modele de computere, tastaturi, dischete și MS-DOS. În birourile de arhitectură din SUA unde am profesat, am căutat mereu căi de a îmbina arhitectura cu programarea, într-un mod creativ. Nu am găsit însă multe posibilități. Chiar și astăzi, programarea este folosită în design, preponderent pentru a optimiza task-uri repetitive și mult prea puțin în scop creativ sau conceptual. Așa că, în momentul în care am realizat că realitatea virtuală constă chiar în îmbinarea skill-urilor pe care eu tot încercam să le combin – gândire spațială, cunoștințe de software 3D și programare – am decis să îmbrățișez această tehnologie nouă și experimentală. Așa s-a născut NUMENA, o companie care îmbină arhitectura cu tehnologiile imersive, pentru a dezvolta un nou tip de aplicații software.”

Avantajele arhitecturii tehnologizate, din punct de vedere digital 

Chestionată dacă avem posibilitatea să transformăm arhitectura şi designul spaţiilor publice în organisme vii, capabile să se transforme rapid, cu ajutorul tehnologiilor moderne, în funcţie de nevoile oamenilor, arhitecta a vorbit, în primul rând, despre elemente arhitecturale capabile de transformare, în sensul de mișcare efectivă – pereți mobili, spații care se pot reconfigura, etc.: ”Nu cred că posibilitățile de acest tip vor lua amploare prea curând, din cauza costurilor. Există însă o altă interpretare a analogiei dintre arhitectură și organismele vii: o arhitectură tehnologizată, din punct de vedere digital. Pot da un exemplu concret, legat de realitatea virtuală. Există sisteme care permit maparea unui spațiu existent într-un spațiu virtual. Acolo unde este un perete real, în realitatea virtuală este amplasat un perete virtual, șamd. Spațiului real îi este, în acest fel, suprapus un spațiu geamăn, la fel de imersiv (ne putem mișca prin el), însă virtual. La ce folosește asta? În primul rând, în spațiul virtual putem face schimbări mult mai ușor, putem adauga un pian virtual în mijlocul sufrageriei sau putem adauga și demonta un motor sau o turbină de avion. Acest acces la informație spațială 3D, prin intermediul tehnologiilor imersive, va revoluționa și felul în care gândim arhitectura reală, statică.”

Soluțiile VR și proiectarea modernă în arhitectură

Legat de cum susțin soluțiile VR proiectarea modernă în arhitectură, Andreea Ion Cojocaru a subliniat că cele mai cunoscute aplicații de VR pentru arhitectură de pe piață, la ora actuală, permit vizualizarea unui design architectural la scară 1:1. ”Macheta 3D este importantă într-o aplicație VR și diferiți utilizatori se pot întâlni în acest spațiu virtual, pentru a analiza și a discuta aspecte legate de design. Soluția la care lucrăm noi, în cadrul NUMENA, este bazată pe un alt principiu: vrem să punem la dispoziția arhitecților o aplicație în care să se petreacă întregul proces de design. În acest tip de spațiu virtual, utilizatorii nu numai că vor vedea geometria la scară 1:1, dar vor putea să facă și schimbări. Mutând elemente cum ar fi ferestre și pereți, procesul de design va avea loc la scară reală, ca o machetă uriașă”, a mai spus arhitecta.