Întâlnirea Comunității OSC – EuroUrbanism, desfășurată la finalul lunii octombrie, a reunit în  mediul online specialiști în arhitectură și urbanism, pentru o discuție incitantă pe tema arhitecturii sub influența tehnologiilor.

De la tehnologia BIM și până la Realitatea Virtuală, invitații speciali ai acestei ediții au prezentat o reinterpretare a arhitecturii clasice prin intermediul noilor tehnologii.

Moderatorul întâlnirii, Arh. Șerban Țigănaș, Preşedinte – Dico şi Țigănaş birou de proiectare, Decan – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, i-a avut ca invitați speciali pe Arh. Andreea Ion Cojocaru – CEO & Co-Founder – NUMENA; Arh. Stefan Constantinescu – Co-Founder, Președinte – BIMTECH – Asociația pentru Cercetarea, Dezvoltarea și Implementarea Tehnologiilor în Construcții; Arh. Andrei Stefanescu – Co-fondator, Managing partner – Studio AE; George Ivan – Technology Consultant – Fujitsu.

Arh. Andrei Stefanescu este Co-fondator și Managing partner la Studio AE un „entuziast al tehnologiei, în special partea imersivă a VR-ului. În prezent, folosim în proiectare, pe cât de mult posibil, BIM, pentru a reduce erorile și pentru a genera mai rapid listele de cantități”.

O problemă cu care se confruntă tot mai mulți arhitecți este pierderea din informații „Am constat că, după ce are loc acest proces de proiectare, vine acest mare filtru al predării, în care toată informația noastră trece din digital pe hârtie. Doar că de acest filtru nu trece toată informația, iar, din acest motiv, foarte mult timp îl petrecem pentru rezolvarea de probleme în execuție”, a explicat arhitectul.

În viziunea arhitectului Andrei Stefanescu, asistăm la o accelerare și la un ritm extraordinar la care a ajuns tehnologia în partea de proiectare, iar următorul pas ar trebui să fie către zona de execuție lăsată ușor în urmă. În viitor, arhitectura se va îndrepta foarte mult spre AI (Inteligența Artificială).

Dezbaterea video „Arhitectura sub influența tehnologiilor” este una din întâlnirile lunare ale Comunității EuroUrbanism, dezvoltată de Oameni și Companii cu sprijinul FujitsuWienerberger și Velux, în calitate de Parteneri.

Partener profesional al platformei EuroUrbanism.ro este Uniunea Arhitecților din România.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.