Invitatul ediției cu numărul 3 a întâlnirilor organizate de portalul EuroUrbanism.ro – O oră cu arhitectul, Claudiu Salanță, arhitect șef de 7 ani la Consiliul Județean Cluj, a vorbit despre arhitectura rurală și regională.

Mesajul pe care l-a transmis arhitectul clujean este acela că mediul rural este necesar a fi popularizat, el alegând să facă acest lucru prin promovarea arhitecturii de calitate, mijlocită de regulamentele de urbanism și de ghiduri. Este important să înțelegem faptul că rolul unui arhitect este de a ghida și de a învăța arhitecții și beneficiarii deopotrivă despre ce înseamnă acea arhitectură de calitate, acel bun simț pe care îl căutăm în arhitectură.”

Acesta explică cât de important este să înțelegi ce înseamnă să trăiești într-o comunitate, apreciind proiectele bune, care nu fac notă discordantă într-un mediu. Chiar dacă ești proprietarul unui teren, este necesar să înțelegi că atunci când trăiești într-o comunitate trebuie să respecți un set de reguli în ceea ce privește arhitectura. Trebuie să ne intereseze modul de amplasare a construcției pe parcelă pentru a păstra acea morfologie a satului sau a zonei urbane și aspectul exterior.”

 Dorința de a se construi rapid case în mediul rural ar putea să distrugă mediul

Vorbind despre satele clujene, arhitectul șef al CJ Cluj opinează că este necesar să existe o procedură simplificată pentru case în mediul rural (un termen de maximum 30 de zile în vederea obținerii autorizației cu certificat și avizele aferente), drept care a demarat o procedură în acest sens ce speră să fie aprobată.

Acesta a vorbit despre frumusețea satelor clujene pentru arhitectura lor tradițională, menționând satele Chidea și Gheorghieni, Dorolț. De asemenea a vorbit despre posibilitatea realizării unor circuite pentru bicicletă prin acele sate din Cluj care merită, care au o arhitectură deosebită și care mai pot îndeplini totodată componenta de punct gastronomic local. A exemplificat ca model pozitiv de comunitate satul Sâncraiu.

Faptul că anul acesta au fost eliberate aproximativ 900 de certificate de urbanism pentru construcții rurale, după cum ne spune arhitectul, indică un apetit crescut pentru mediul rural, iar aici subliniază teama că, din dorința de a se construi rapid case în mediul rural, ar putea să se distrugă mediul. O soluție de salvare a satelor este dată de o comunitate care se înțelege și înțelege că dacă cetățenii se respectă între ei, toată lumea crește, întreaga comunitate, nu doar unul sau celălalt. Dacă treci printr-un sat și îți sare în ochi o construcție din cauza stridenței sau a altor elemente decât cele care-ți încântă privirea, înseamnă că ceva nu este în regulă.”

”Eu încerc să definesc frumosul drept apartenența la loc, ceea ce înseamnă să nu deranjezi satul, să vii să te integrezi într-un mod armonios încât lumea să perceapă că ești acolo, dar nu-i deranjezi, nu-i încurci”, a mai adăugat acesta. ”Regulile de bun simț sunt variabile în funcție de ceea ce găsești în stânga și în dreapta parcelei și au fost transpuse și în regulamente, pentru a fi înțelese. Comisia de Urbanism reprezintă un mare sprijin în toată activitatea noastră.”

 Arhitecții tineri trebuie să îndrăznească să meargă în mediul rural

 Cu scopul de a promova arhitectura de calitate, Claudiu Salanță precizează că, încă din 2015, majoritatea pensiunilor din județul Cluj s-au construit în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu. Cred că am fixat niște standarde în ceea ce privește arhitectura rurală și încerc să merg mai departe. Așadar, urmăresc documentația la PUD, urmăresc ca la autorizație să fie respectat tot ceea ce este la PUD și încercăm să fim siguri că la recepție au fost respectate toate indicațiile. Ne asigurăm că proiectul care este în randări este proiectul pe care îl avem și realizat.”

Un aspect important, pe care arhitectul îl evidențiază, se referă la relația dintre administrația publică și mediul privat: Arhitectul din administrație cu arhitectul din mediul privat trebuie să facă o punte comună de comunicare, prin care să promoveze împreună aceleași valori. La noi lucrurile se desfășoară rapid, astfel că dacă se depune o documentație de urbanism rareori se întâmplă să treacă o lună, o lună și jumătate fără să nu iasă. Arhitectura rurală este o piață care poate să susțină activitatea unui birou de arhitectură sau chiar mai multe birouri în zonele rurale, chiar dacă onorariile nu sunt la fel de mari ca în orașe.”

Plecând de la realitatea conform căreia sectorul construcțiilor are carențe semnificative în ce privește construcțiile rurale, Claudiu Salanță a vorbit despre un proiect, «povestea casei», ce a constat în selectarea a zece cele mai bune proiecte autorizate în județul Cluj, dintr-o anumită perioadă, inserate într-o broșură, cu scopul de a crește încrederea beneficiarilor și a arhitecților în ceea ce înseamnă rural, de a populariza construcțiile calitative la sat. Este important să arătăm exemple vizuale pentru ca arhitecții tineri să prindă curaj și să îndrăznească să meargă în mediul rural și să realizeze exemple noi. Am ajuns la varianta de a face postere în mediul rural pentru a arăta exemple de construcții frumoase dintr-un anumit sat și exemple de construcții nerecomandate dintr-un sat vecin, pentru a evita ca posterul «așa nu» să nu fie smuls. Cel mai bun exemplu de «așa nu» este o casă care are un acoperiș albastru în mediul rural, indiferent în ce zonă a țării este ea situată. Un lucru extraordinar ar fi ca tabla albastră să fie scoasă din producție și să se găsească o formulă financiară care să ajute beneficiarii de case să folosească țiglă ceramică astfel încât arhitectura rurală să se păstreze.”

 Sper ca anul acesta să avem primul concurs de soluții în mediul rural

 Într-un mesaj către tinerii arhitecți și studenți, viitori arhitecți, Claudiu Salanță a transmis: ”Un singur lucru este important la sat – să dai un zoom out. La sat este important să-i înțelegi contextul, să observi cum sunt poziționate casele astfel încât să nu deranjezi cu construcția ta, să realizezi o morfologie rurală după care să parcurgi satul și să găsești elementele bune, specificul. Scopul este să găsești elementele valoroase și să faci o construcție care să corespundă cerințelor actuale; trebuie să ai facilitățile actuale pentru o viață modernă, dar respectând prin volum și prin materiale contextul.”

În încheierea întâlnirii, moderată de arh. Șerban Țigănaș, președinte Dico și Țigănaș birou de proiectare, Secretar General al Union Internationale des Architects și Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, recomandarea pe care o face arhitectul șef Claudiu Salanță este ca arhitecții să realizeze construcții care să se integreze în sate, în mediul rural. Apoi a mai vorbit despre cel mai important proiect actual, legat de digitalizarea întregului proces de obținere a autorizației de construcție.

Cei interesați pot urmări toată întâlnirea accesând link-ul: