O nouă întâlnire a Comunității OSC: EuroUrbanism, desfășurată la finalul lunii septembrie, a reunit în mediul online specialiști în arhitectură, urbanism și domenii conexe, pentru a discuta în ce măsură sunt cunoscute, recunoscute și practicate metodele de construire tradițională care au înglobate, prin definiție, elemente de sustenabilitate.

Tema generală a dezbaterii profesionale din această ediție a fost „Sustenabilitatea construirii tradiționale”, iar moderatorul întâlnirii, Arh. Șerban Țigănaș, Preşedinte – Dico şi Țigănaş birou de proiectare, Decan – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, i-a avut ca invitați speciali pe Hegedüs Csilla – Secretar de Stat – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Arh. Laura Zaharia– Arhitect – ARCOLAR, Membră a Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Vest; Arh. Irina Ivan-Turean – Technical Consultant – Wienerberger România, Arh. Claudiu Salanță – Arhitect Șef – Consiliul Județean Cluj.

Arh. Claudiu Salanță – Arhitect Șef – Consiliul Județean Cluj, a prezentat în cadrul dezbaterii, opinia sa cu privire la ce înseamnă sustenabilitatea construirii în mediul rural: Am avut ocazia să urmăresc o casă dintr-un sat clujean pe un parcurs de 10 ani, o casă realizată din chirpici, cu acoperiș din fân. Am constatat că ea s-a deteriorat, nefiind locuită, și a ajuns în pământ. Practic, ea s-a născut, a crescut din pământ cu lutul, paiele care au fost utilizate, și s-a întors în pământ. Și cred că nimic altceva nu poate descrie mai bine sustenabilitatea, decât casele crescute la față locului și care se reîntorc acolo, fără să distrugă nimic.”

Arh. Claudiu Salanță este de părere că utilizarea materialelor locale este un lucru care, în epoca aceasta a industrializării, începe să se piardă.

„Avem astăzi, în achizițiile publice, materiale care vin din China sau din orice altă parte și spunem despre ele că sunt sustenabile, dar nu este așa. Sperăm să reușim, prin diverse programe, să arătăm că putem utiliza materialele locale. Dacă reușim să arătăm acest lucru, o să ne putem bucura de arhitectură și de reutilizarea construcțiilor locale.”

Arhitectul șef Claudiu Salanță, este de părere că putem găsi conceptul de sustenabilitate, inclusiv în reutilizarea caselor existente, modernizându-le, astfel încât să corespundă cerințelor actuale de confort, dar să nu apelăm la distrugerea și începerea de la zero a fiecărui proiect. Reutilizarea este o direcție bună spre sustenabilitate.

Crearea de depozite care se ocupă cu reutilizarea materialelor rezultate în urma demolărilor, găsirea acelor sate sau persoane care să vadă beneficiile păstrării arhitecturii și materialelor tradiționale și să devină un exemplu prin modul de reabilitare, popularizarea ideii de arhitect pentru comunitate, creșterea breslei meșterilor prin promovarea școlilor cu acest profil, toate acestea sunt doar câteva dintre soluțiile prezentate de Arh. Salanță, soluții care ar ajuta la sustenabilitatea construirii.

„Sunt demersuri care au început în diverse zone ale țării, inclusiv de reutilizare a cărămizilor. Dacă  demolezi o construcție, se pune problema ce faci cu cărămizile sau cu țigla? În primul rând, se pune problema de constituire a depozitelor care să se ocupe de acest aspect, de reutilizarea materialelor rezultate în urma demolării.

Apoi, meșterii și școlile sunt, într-adevăr, niște tezaure vii și ar trebui să vedem cum transmitem cunoștințele lor mai departe, altor generații. Este acum un trend, prin care se caută meșterul care știe să utilizeze lutul, meșterul care știe să pună o piatră fără prea mari eforturi, și se constată că se găsesc destul de greu. Și, atunci, poate prin intermediul acestor școli de meșteri, poate prin intermediul muzeelor, în satele care mai au meșteri, să ajungem să avem cât mai mulți oameni, care să vadă că există o șansă – o șansă pentru ei de a face un profit”, a explicat Arh. Claudiu Salanță.

Un demers în crearea unei bresle a meșterilor, prezentat de Arh. Salanță, este Harta meșterilor, realizată de OAR, care poate fi completată cu ucenici care să ducă mai departe această tradiție.

„Totodată, cred foarte mult și în puterea exemplului. Merită găsită o comunitate care să aibă un influencer local. Iar dacă acea persoană este găsită, casă lui trebuie reabilitată prima, iar restul îl vor urma. Acolo este provocarea cea mai mare, în a găsi acele sate, persoanele care să vadă beneficiile păstrării arhitecturii și materialelor tradițională. Remetea este un exemplu foarte bun de astfel de comunitate, Sâncraiu, în județul Cluj, este iarăși un exemplu”, a mai explicat acesta.

Un alt pilon important, în sustenabilitatea construirii tradiționale, prezentat de arhitectul șef, este ideea de arhitect pentru comunitate, după modelul francez, care să redea un trend uniform arhitecturii localității – cromatică, tipuri de materiale ș.a.

Un alt aspect, la fel de important, este educarea membrilor comunității astfel încât să renunțe la ideea că este proprietatea lor și că pot interveni în orice manieră doresc, fără să țină cont dacă se încadrează sau nu în peisaj. „Acel bun simt de la sate pe care l-am avut, trebuie păstrat în continuare.”

Un element pe care l-a mai punctat arh. Claudiu Salanță a fost nevoia unui arhitect pentru comunitate. „Pentru că sunt foarte mulți oameni în mediul rural care pur și simplu nu știu pe cine să întrebe, consider că este nevoie de un arhitect care să adopte satul respectiv. Ar putea fi, astfel, chiar o linie pentru arhitecți – „Sună un arhitect, dacă vrei un sfat”, ca oamenii să aibă la cine să apeleze. Dacă merg la Primărie, de exemplu, nu vor găsi specialistul necesar și atunci trebuie găsită o formulă. Ideea pe care am găsit-o noi, și sperăm să și funcționeze, este să apelăm la un arhitect voluntar”,  a fost concluzia Arhitectului Șef Claudiu Salanță.

Dezbaterea video „Arhitectura și designul peisajului urban” este una din întâlnirile lunare ale Comunității EuroUrbanism, dezvoltată de Oameni și Companii cu sprijinul Wienerberger și Velux, în calitate de Parteneri.

Partener profesional al platformei EuroUrbanism.ro este Uniunea Arhitecților din România.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.