„În cadrul biroului nostru, lucrăm cu case care sunt cu un consum redus de energie, în prezent, am obținut autorizația pentru o casă pe care o vom certifica la standarde de casă pasivă premium”, a menționat Arh. Elena Ștefănescu, CEO al biroului de arhitectură Studio AE, în cadrul dezbaterii profesionale EuroUrbanism de la începutul lunii noiembrie, care a avut ca subiect de discuție „Internet of Things (IoT) pentru case și clădiri inteligente”.
În ceea ce privește Internet of Things, arhitecta a adăugat faptul că „este despre cum comunică datele între ele”. Pentru a întări această idee, invitatea ne-a ilustrat câteva exemple de bună practică. Unul dintre ele este Institutul Lumii Arabe din Paris. Pentru această clădire, s-a folosit o fațadă kinetică, aticipând ideea de tehnologie a clădirilor. Panourile utilizate se închid și se deschid, în funcție de gradul de însorire. Pentru restaurarea acestei clădiri, arhitecții au folosit tehnologii menite să reducă consumul de energie elctrică și să automatizeze utilizarea spațiului.
Elena Ștefănescu a remarcat la acest proiect faptul că arhitecții implicați au reuși să anticipeze viitorul și să îmbine lumea simbolică a arhitecturii cu partea tehnologică. Aceeași remarcă se regăsește și în cadrul celui de-al doilea exemplu oferit pe parcursul dezbaterii Biroul de arhitectură Cloud 9, din cadrul clădirii Media ITC. „Echipa multidisciplinară a biroului este interesată de modul în care lumea digitală, procesele digitale, arhitectura, arta se intersectează. De asemenea, contează și cum se crează o legătură între arhitectură și partea digitală”, a adăugat invitata.
„În centrul tuturor acestor tehnologii și conectivități se află interacțiunea umană cu clădirile. O nouă provocare pentru arhitecți este de a integra interacțiunea umană cu inputul de date care va apărea curând în viitorul clădirilor și în anticiparea modului și a scenariilor în care vor funcționa”, concluzionează Arh. Elena Ștefănescu, CEO – Studio AE.
Dezbaterea video „Internet of Things (IoT) pentru case și clădiri inteligente” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.
Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități de afaceri sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.