Tematica transformărilor aduse de pandemia COVID-19 orașelor și arhitecturii clădirilor este una angajantă pentru fiecare în parte, fie profesional, fie cetățenește pur și simplu, pentru a vedea cum viața noastră socială și profesională va continua de acum înainte în orașele și în clădirile pe care le construim și în care locuim. Este opinia Arh. Eugen Pănescu, partener fondator al Biroului de arhitectură și urbanism româno-german Planwerk în 2002 in Cluj, exprimată în cadrul Dezbaterii video EuroUrbanism desfășurată pe 29 iulie.

“Perioada anterioară pandemiei era într-adevar promițătoare la nivel internațional, o perioadă în care avântul economic antrena sectorul construcțiilor în mod pozitiv. Acele ținte de dezvoltare globală sustenabilă la care au aderat toate țările și care s-au suprapus peste programe locale, naționale, dar mai ales urbane, mai avansate în această vreme, toate își propuneau să trateze subiectele într-un mod coordonat și integrat astfel încât viața noastră, a tuturor și a sistemului în care trăim să fie mult mai bine suportat și să se îngrijească de aspectele care rămăseseră în urmă. Ne-am trezit însă pe neașteptate cu o piedică majoră, cu o situație care ne-a determinat să ne oprim și să reorganizăm totul”, a declarat în cadrul dezbaterii video Arh. Eugen Pănescu.

Acesta a menționat că despre context actual s-a discutat și la ultima adunare generală a Consiliului Arhitecților din Europa, care a avut loc la finalul lunii mai. “Acest nou ‘normal’ din punct de vedere al conținutului poate o să remarcați că nu este complet nou, situația de acum catalizează de fapt niște procese și soluții deja știute și aceasta este și speranța că într-un fel, cu această ocazie, multe lucruri care trenau, să spunem, până acum, o să aibă o viteză puțin mai mare”, consideră Pănescu.

Potrivit acestuia, o discuție veche de câteva decenii, prezentă în discuțiile legate de planificarea și reglementarea lucrurilor în orașele noastre, este al acelui „oraș de 15 minute”, cu o orientare clară către nevoile de bază ale utilizatorului, la care să aibă acces fără să depună un efort special. “Deplasarea sa se poata face comod și pe jos, eventual pe niște trasee favorizate sau protejate. De asemenea, economia locală e foarte mult în atenție în aceste luni pentru că ea trebuie sprijinită și susținută și trebuie înțeles acest lanț scurt între producție și consum. De asemenea, teme care sperăm să impulsioneze sectorul construcțiilor foarte mult erau deja prezente în preocupările noastre – regenerarea urbană, reabilitarea integrată a cladirilor, nu numai pentru eficiența energetică, ci și pentru acesul la locuințe de calitate – sunt motoare economice la care multe din țările europene se uită cu mare speranță pentru a avea activitate susținută”, a adăugat Arh. Eugen Pănescu.

Acesta a concluzionat că în ultimele luni au redevenit teme de interes creșterea participării publice și implicarea arhitecților în comunitățile locale în diferite feluri, pentru a identifica nevoile locale și pentru a le sprijini cu cunoștințele profesionale, ca modalitate de a pune utilizatorul în centru procesului de design.

Aici puteți descărca materialul integral dedicat “Orașelor adaptabile”, prezentat de Arh. Eugen Pănescu în cadrul Dezbaterii video EuroUrbanism de pe 29 iulie.

Arh. Eugen Pănescu este fondator al Biroului de arhitectură și urbanism româno-german Planwerk in 2002 in Cluj, Membru al Consiliului Executiv ACE Architects Council of Europe

După revenirea din Hamburg, fondează în Cluj biroul planwerk, cu care în ultimii 18 ani a contribuit la renașterea spațiului public și la transformarea practicii urbanismului în România, cu strategii publice și proiecte realizate și premiate pentru mai multe orașe din Transilvania. Până în 2016 a fost 13 ani cadru asociat pentru proiectare de urbanism al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, urmărind în special reciclarea zonelor abandonate din Cluj și dezvoltarea eticii urbane a studenților.

Este activ în asociațiile profesionale naționale ale arhitecților și urbaniștilor, cu implicare internațională în Consiliului Arhitecților din Europa (ACE). Ca membru al comitetului executiv, activitatea urmărește implementarea Agendei Urbane Europene, a problematicii reutilizării patrimoniului construit și a calității locuirii.

Este initiator al piețelor agroalimentare volante in Cluj.Caută răspunsuri responsabile problemelor urbane, în cooperare interdisciplinară. În proiecte și intervenții publice promovează dezvoltarea echitabilă economic și social, reutilizarea înțeleaptă a patrimoniului, a zonelor urbane decăzute și a spațiilor publice.

Prima ediție a Dezbaterii video EuroUrbanism a vizat schimbările intervenite în arhitectura orașelor, în urma crizei cu care ne confruntăm din primavara acestui anÎntâlnirea este parte a Programului de Arhitectură și Urbanism și va fi urmată de un ciclu de întâlniri video lunare ale comunității de arhitecți și urbaniști, pe teme de actualitate. Programul de Arhitectura si Urbanism este unul de comunicare profesională derulat de Oameni și Companii din 2006, dedicat unei comunități de specialiști și lideri de opinie implicați în dezvoltarea urbană din România – arhitecți privați, arhitecți publici, urbaniști, reprezentanți ai asociațiilor de profil și ai industriilor conexe.