O nouă întâlnire a Comunității OSC: EuroUrbanism, desfășurată la finalul lunii septembrie, a reunit în mediul online specialiști în arhitectură, urbanism și domenii conexe, pentru a discuta în ce măsură sunt cunoscute, recunoscute și practicate metodele de construire tradițională care au înglobate, prin definiție, elemente de sustenabilitate.

Tema generală a dezbaterii profesionale din această ediție a fost „Sustenabilitatea construirii tradiționale”, iar moderatorul întâlnirii, Arh. Șerban Țigănaș, Preşedinte – Dico şi Țigănaş birou de proiectare, Decan – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, i-a avut ca invitați speciali pe Hegedüs Csilla – Secretar de Stat – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Arh. Laura Zaharia– Arhitect – ARCOLAR, Membră a Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Vest; Arh. Irina Ivan-Turean – Technical Consultant – Wienerberger România, Arh. Claudiu Salanță – Arhitect Șef – Consiliul Județean Cluj.

Arh. Irina Ivan-Turean – Technical Consultant – Wienerberger România, a prezentat în cadrul dezbaterii, sustenabilitatea din perspectiva unui producător de materiale ceramice și în ce măsură cărămida aparentă se poate alătura proiectelor de restaurare ale arhitecturii tradiționale românești.

Conform celor prezentate de Arh. Irina Ivan, Wienerberger România a preluat tendințele europene de sustenabilitate ale grupului Wienerberger, iar Terca este gama de cărămidă aparentă lansată în România în anul 2020. Acest material are la bază argila, fiind astfel natural, ecologic. Procesul de producție este unul responsabil și are în vedere principiile de industrie prietenoasă cu mediul.

„Avem misiunea ca până în 2023 să reducem emisiile de CO2 cu 15% față de 2020, punem accent și pe prezervarea rezervațiilor naturale și utilizarea cu moderație a resurselor, și încercăm ca, în timp, portofoliul nostru să fie format  100% din produse reciclabile sau reutilizabile”, a declarat Arh. Irina Ivan.

La nivelul țării există anumite zone în care cărămida aparentă este mult mai prezentă în arhitectura tradițională. Un exemplu de placare ceramică integrală a fațadelor este arhitectura din județul Timiș. În majoritatea zonelor din România ceramica are rol de intervenție decorativă la nivelul fațadelor, fiind astfel prezente accente sub formă de ancadramente, brâuri, placări de soclu. Altă utilizare este aceea de construire a porților și gardurilor din cărămidă.

„Portofoliul Terca cuprinde 22 colecții în nuanțe mate, și câteva lucioase, de la tonuri deschise de alb cald și gri, până la tonurile bine-cunoscute de cărămiziu, bej, brun și chiar de antracit. Portofoliul cuprinde și colecții moderne, însă, pentru proiectele tradiționale, recomandate sunt gamele Terca Rustica, Retro și Belle Epoque”, a prezentat Arh. Irina Ivan.

Povestea cărămizii

„Dintr-o cărămidă plină rezultă prin debitare două plăcuțe sau două colțare Terca, partea din mijloc se reciclează, fiind reintrodusă în procesul de producție. În acest mod se obțin materiale de placare unicat, prin intermediul cărora putem decora pereții interiori sau exteriori cu modele, culori și texturi spectaculoase”, a adăugat Arh.Irina Ivan.

Avantajele cărămizii

  • dobândește patina timpului, îmbătrânește magnific;
  • este material natural, ecologic;
  • nu necesită o întreținere în timp, ne putem baza pe acest material peste 150 de ani;
  • poate fi reutilizată după demolare;
  • rezistă la îngheț-dezgheț și nu se deformează.

Efectul rosturilor la nivelul fațadelor

După ce alegem culoarea și textura cărămizii, este recomandat să ținem cont de faptul că și rosturile au un impact considerabil la nivelul fațadei. Este nevoie de o decizie atentă, atât la alegerea culorii de chit, cât și la dimensionarea lor – peste 30% din suprafața unei fațade fiind reprezentată de rosturi.

Aplicație online – generator de texturi BIM/Texture generator facing bricks

Pe site-ul belgian Wienerberger se regăsește o aplicație în cadrul căreia se pot selecta gamele Terca dorite, se stabilește proporția în procente pentru acestea, culoarea și dimensiunea rosturilor, iar, în final, aceasta generează un fișier jpeg de foarte bună calitate, ce poate fi util în realizarea prezentărilor 3d fotorealiste.

 

Dezbaterea video „Arhitectura și designul peisajului urban” este una din întâlnirile lunare ale Comunității EuroUrbanism, dezvoltată de Oameni și Companii cu sprijinul Wienerberger și Velux, în calitate de Parteneri.

Partener profesional al platformei EuroUrbanism.ro este Uniunea Arhitecților din România.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.