
Absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, albaiulianul Sorin Magda este o persoană cu veleități artistice nu doar de ahitectură, ci și de design interior și de obiect. Acesta a fost nominalizat la Bienala de Arhitectură de la Cluj-Napoca 2015 – categoria arhitectura locuinței, pentru proiectul său rezidențial Casa 3T și la categoria instalație urbană pentru Bradul de Crăciun.
3T a fost construită la marginea oraşului Alba Iulia pe un teren cu stejari, amplasat în imediata apropiere a pădurii de pe dealul Mamut. Faptul că pe acest teren existau stejari iar proprietarul a dorit să-i păstreze a determinat forma actuală a locuinţei. Pentru că stejarii erau dispuși în așa fel încât ar fi flancat casa, arhitectul a propus o variantă de casă triunghiulară. Casa are o suprafaţă desfăşurată de 395 metri pătraţi. La parter se află spaţiile de zi cu o zonă de living cu privelişte deosebită asupra oraşului și la etaj se află partea privată.
Întrebat despre genul arhitectural pe care îl proiectează, Sorin Magda precizează că a cochetat involuntar cu designul industrial. ”În arhitectura căutată de mine încerc de fiecare dată o simplificare continuă a mesajului pe care doresc să îl transmit, cu fiecare suprapunere de foiță. Suntem într-o continuă simplificare/sintetizare, de la paralelogram la triunghi, de la volum la fractal, de la culoare la umbre și lumini, de la plin la gol și, de ce nu, în cazul designului de obiect, la invizibil – Owlight.”
”Aș putea caracteriza genul arhitectural pe care îl căutăm sculptural, subordonat de fiecare dată personalității locului și a beneficiarului. Spațiile interioare create cu siguranță ne dorim să se subordoneze “sculpturalului arhitectural“ și cred că designul interior ar trebui să fie gândit în această manieră minimalistă și intimă.”, spune arhitectul.
Pentru o colaborare cât mai cursivă în relația beneficiar-client sunt necesare discuții amănunțite, întâlniri între cele două entități: la birou, la situl proiectului, schițe etc. ”Importanța proiectului construit în 3D este de a putea controla volumul, proporțiile, relația cu însorirea și cu vecinatățile. Cred că un model 3D, fizic mai ales (macheta), are capacitatea cea mai mare de comunicare între arhitect și client.”
Arhitectul subliniază faptul că este foarte importantă supravegherea șantierelor în timpul execuției lucrărilor, cu mult mai importantă decât o proiectare meticuloasă pe planșetă. ”Dinamica șantierelor este de multe ori dificil de controlat de la birou și mult mai eficient rezolvabilă pe șantiere.”
l-am întrebat ce consideră cu privire la juxtapunerea unei construcții comandată într-un stil modern lângă un imobil construit într-un stil arhitectural vechi: ”În cazul proiectelor de inserție urbanistică și aici vorbim de vecinatăți cu valoare arhitecturală, preferăm un dialog și o preluare a proporțiilor. Cred că inserțiile în zone monument trebuie reinterpretate și sintetizate, în nici un caz pastișate.”

Sursă foto: Atelier Magda și bikeowlight.com