“Cu toții am experimentat în această perioadă o nouă viziune asupra vieții cotidiene: noua percepție asupra muncii, a timpului liber sau a relațiilor personale, toate au dus la o schimbare în viața urbană. Dacă până ieri eram obișnuiți să proiectăm spații publice pentru a facilita socializarea, astăzi vedem că ne îndreptăm spre o segregare, s-a văzut o scădere majoră a cererii în vederea spațiilor de socializare din cauza fricii, a lucrului de acasă, accelerării migrației spre comerțul online, toate acestea lăsând incert viitorul străzilor noastre”, a declarat Sorina Brașoveanu, Arhitect și co-fondator al biroului DAABS ARHITECTS din Barcelona, Asistent Universitar în cadrul Universitat Internacional de Catalunya, în cadrul Dezbaterii video EuroUrbanism de pe 29 iulie.
Potrivit acesteia, o temă foarte importantă este reprezentată de spațiile comerciale și transformarea accelerată a mobilității urbane: “Aș vrea să menționez trei orașe în care s-a produs o accelerare în ultimele trei luni. Parisul, în care s-au introdus 650 de kilometri, iar timpul de execuție s-a redus, în timp ce la Milano sau Barcelona s-au închis dintr-o dată 44 de străzi, ceea ce a generat 30.000 de mp de spațiu public. Vorbim de crearea a 60 de itinerarii sigure, iar alte 34 consolidate doar la cererea rezidenților, vorbim de o societate care a inteles necesitatea spațiului public”.
Sorina Brașoveanu spune că trăim vremuri greu de anticipat cu puțin timp în urmă, în care oamenii ocupa spații pe care altădată îl ocupau mașinile sau locurile de parcare. “Sensurile giratorii, în Barcelona, s-au transformat dintr-o dată în spații pentru joacă, vorbim despre o descoperire și o transformare a spațiilor publice și a mobilității urbane. Cred că este o mare oportunitate și vin cu alt exemplu din Barcelona, modelul Superbloc, care mereu a fost respins de societate. Aceasta nu era pregatită să înțeleagă că spațiul public este mai important, așa că astăzi introducerea parametrilor sănătății în planificarea urbană este o oportunitate foarte bună în implementarea planurilor urbane sustenabile și în accelerarea execuției lor”.
Sorina Brașoveanu susține că, în ultimii ani, utilizarea inutilă a mașinilor a fost greu de combătut prin intermediul transportului public, însă programul de lucru flexibil care a apărut acum, în perioada pandemiei, va reduce nevoia de a face aceste navete lungi.
“Aș spune că în perioada aceasta s-au suprapus trei parametri destul de importanți în mediul urban – sănătatea, revoluția digitală și sustenabilitatea, ceea ce cred că va duce la accelerarea noilor tendințe de mobilitate urbană, cum ar fi mobilitatea adaptată, mobilitatea activă. Se va trece de la o strategie cu patru roți la una cu două roți, sau aș spune cu două picioare. Cred că astăzi este o oportunitate istorică de a accelera transformarea mobilității urbane și de a crea acest concept, promovat de Consiliul Arhitecților din Europa, al orașului de 15 minute”, a concluzionat Arh. Sorina Brașoveanu.
Prima ediție a Dezbaterii video EuroUrbanism a vizat schimbările intervenite în arhitectura orașelor, în urma crizei cu care ne confruntăm din primavara acestui an. Întâlnirea este parte a Programului de Arhitectură și Urbanism și va fi urmată de un ciclu de întâlniri video lunare ale comunității de arhitecți și urbaniști, pe teme de actualitate. Programul de Arhitectura si Urbanism este unul de comunicare profesională derulat de Oameni și Companii din 2006, dedicat unei comunități de specialiști și lideri de opinie implicați în dezvoltarea urbană din România – arhitecți privați, arhitecți publici, urbaniști, reprezentanți ai asociațiilor de profil și ai industriilor conexe.