Premiul Pritzker, cea mai prestigioasă distincţie din lumea arhitecturii, a fost decernat marţi francezilor Jean-Philippe Vassal şi Anne Lacaton, exponenţii unei arhitecturi dedicate confortului unui număr cât mai mare de oameni, care combină spaţiile generoase cu bugetele modeste şi tehnicile ecologice, informează AFP.

‘Creaţiile lor, care răspund urgenţelor climatice şi ecologice ale vremurilor noastre, precum şi urgenţelor sociale, îndeosebi în domeniul locuinţelor urbane, redau vigoarea speranţelor şi visurilor moderniste de îmbunătăţire a vieţii unui număr cât mai mare de oameni”, a estimat juriul acestui premiu fondat în 1979 şi dotat cu o recompensă de 100.000 de dolari.

”Reuşesc acest lucru graţie unui simţ acut al spaţiului, folosind materiale care generează o arhitectură la fel de solidă atât în formele sale, cât şi în convingeri, la fel de transparentă în estetica sa, ca şi în etică”, a adăugat juriul într-un comunicat.

Cei doi arhitecţi parizieni, recompensaţi în Franţa cu Grand Prix naţional pentru arhitectură în 2008, au devenit cunoscuţi după construcţia ”casei Latapie”, locuinţă individuală realizată în 1993 pentru o familie cu doi copii, pe o stradă obişnuită din comuna Floirac, în apropiere de Bordeaux, şi care a devenit emblematică pentru o locuinţă în acelaşi timp spaţioasă, autonomă şi ieftină.

Odată cu acest proiect, au aplicat pentru prima dată tehnologii ale serelor pentru instalarea unei grădini de iarnă de 60 de metri pătraţi, preconizată să devină cel mai utilizat spaţiu al casei.

Cuplul de arhitecţi – s-au cunoscut la şcoala de arhitectură din Bordeaux, pe care au absolvit-o în 1980 – este totodată recompensat pentru că au ”redefinit profesia de arhitect”, privilegiind transformarea şi îmbunătăţirea locuinţelor existente din mediul urban, în detrimentul construcţiei unora noi.

Odată cu Anne Lacaton, juriul competiţiei Pritzker a recompensat cea de-a şasea femeie dintr-un palmares rămas mult timp exclusiv masculin.

Arhitecta anglo-irakiană Zaha Hadid a fost prima laureată, în 2004, urmată de japoneza Kazuyo Sejima, colaureată în 2010, spaniola Carme Pigem, colaureată în 2017, şi irlandezele Yvonne Farrell şi Shelley McNamara, în 2020.AGERPRES