„Un oraș e viu, eu am mai multă încredere în capacitatea de regenerare a orașului ca organism viu, decât în măsuri prescriptive”, spune arhitectul Dragoș Ciolacu, profesor la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din Iași, președinte al Uniunii Arhitecților din România Filiala Iași – Vaslui și membru Consiliul Național al Ordinului Arhitecților din România.

În ciuda unei legislații „cu ochiuri largi” care a dat naștere multor abuzuri urbanistice și a cartierelor-dormitor de tip nou, în multe orașe românești au început să apară oaze care fac legătura dintre trecut și prezent și pun calitatea vieții pe primul plan. În plus, noua generație de arhitecți este mult mai preocupată de regenerarea urbană.

”Tinerii, studenții, viitorii arhitecți sunt foarte implicați în regenerarea urbană și îi și îndrumăm în această direcție. Orice temă de proiectare trebuie să conțină acum și relația cu natura, și relația cu monumentele, cam asta înseamnă o arhitectură integrată: urbanism, restaurare, grijă față de mediu. Îi îndrumăm spre proiecte de diplomă în care să dezvolte în jurul unui monument, să aibă foarte mult verde, să integreze ceea ce fac în oraș. Tinerii sunt mult mai angrenați, mulți activează în direcția asta, în inițiative precum Ambulanța pentru monumente. E o mișcare extraordinară pe care noi o sprijinim și la facultate, și la Uniunea Arhitecților, și la Ordin. Cine intervine în cadrul Ambulanței pentru monumente? În primul rând, studenții la arhitectură. Unii se implică în repararea de case, care poate nu sunt neapărat monumente, dar reprezintă ceva. Dacă are o valoare contextuală bună, o casă trebuie salvată. Dacă tu ca stat nu faci nimic în direcția asta, trebuie să intervină societatea civilă”, spune arhitectul Dragoș Ciolacu, care crede că România ar avea nevoie de „un SMURD al monumentelor”.

Citește interviul integral, în care arhitectul vorbește despre cum putem dezvolta orașe moderne, redând în același timp valoarea patrimoniului istoric, pe Republica.ro