Asociația MAIE a dat startul înscrierilor la cea de-a V-a ediție a școlii de vară de antropologie, design și arhitectură, „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, organizată între 21 august și 4 septembrie, în satele din comunele Balta și Ponoarele.

„Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” este un proiect interdisciplinar, caracterizat de intersectarea, în contextul activităților școlii de vară, a celor trei elemente identificate, prin cercetările anterioare derulate de echipa Asociației MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți, ca resurse cheie pentru o dezvoltare coerentă și responsabilă a regiunii: patrimoniul natural, comunitatea locală și moștenirea culturală.

La înscrieri sunt așteptați tineri cu vârste între 16 și 24 de ani până pe 15 august prin completarea acestui formular: https://bit.ly/3rD1X8b, cu confirmarea participării pe 18 august.

Ediția a V-a a școlii de vară își propune să definească, cu ajutorul tinerilor participanți și al antropologilor, arhitecților și meșterilor din zonă, cum poate fi reflectată, prin design și artă fotografică documentară, dinamica dintre comunități și patrimoniul cultural și natural local.

Punctual, școala de vară propune redefinirea funcționalității spațiului fostei primării din comuna Balta, devenit Ogoi, un spațiu comunitar dedicat unor evenimente culturale, deschis localnicilor și turiștilor geoparcului deopotrivă. Demersul are la bază un concept și o viziune bazate pe cercetare, fiind ancorate în realitățile și caracteristicile interioarelor mehedințene, reflectând prin design de interior contemporan legătura dintre peisajul natural, comunitățile locale și patrimoniul cultural.

Ogoi este noua denumire a fostei primării din comuna Balta, județul Mehedinți, denumire aleasă de participanții la edițiile trecute ale școlii de vară Arhitectura GPMh, inspirați de experiența din Geoparcul Platoul Mehedinți și de lucrul la restaurarea imobilului acumulată în ultimii 6 ani. În acest timp, echipa Asociației MAIE a derulat acțiuni de renovare și amenajare a Ogoiului, cu implicarea studenților și a tinerilor localnici în atelierele de cercetare, design și arhitectură din cadrul școlii de vară. Spațiul poate fi vizitat virtual pe arhitectura-gpmh.ro/ogoi/

Renovată parțial în contextul edițiilor precedente, clădirea fostei primării se află în centrul comunei Balta, fiind construită la începutul secolului al XX-lea după modelul standard specific clădirilor administrative din acea epocă. Ogoiul își propune să devină „casa” comunității locale interesată să își valorifice patrimoniul local, a echipei Asociației MAIE și a studenților care își petrec verile aici pe timpul școlilor de vară.

Școala propune o abordare multidisciplinară, reunind mai multe direcții de intervenție: design interior, design peisagistic, antropologie vizuală și artă contemporană. Participanții vor colabora cu experți în patrimoniu cultural și natural, design și arhitectură, și vor lucra practic cu meșteșugari locali în amenajarea unei încăperi din interiorul Ogoiului.

Ediția 2021 a școlii de vară Arhitectura GPMh invită tineri din întreaga țară să se alăture unui grup de liceeni din Geoparcul Platoul Mehedinți și experților în antropologie, arhitecților, designerilor și meșterilor locali, în definirea amenajării spațiului central din imobil, pornind de la o cercetare antropologică a specificului zonei și a memoriei vizuale recente a comunității locale.

Rezultatele studiilor vor fundamenta conceptul curatorial pentru decorul încăperii și realizarea unei instalații de fotografie inclusă în spațiul amenajat. Expoziția va reflecta memoria colectivă a locuitorilor și istoria recentă a zonei, oferind spațiului o identitate nouă care integrează localul în design-ul contemporan și tipărește în mentalul colectiv menirea Ogoiului, aceea de a servi drept un „loc bun de adunare”.

Atelierele și activitățile principale derulate pe parcursul școlii de vară, ediția a V-a:

Atelier de antropologie vizuală

  • Cercetarea patrimoniului fotografic local
  • Trasee de vizitare a peisajului local, cultural și natural
  • Integrarea elementelor de peisaj local în amenajarea spațiilor comunitare
  • Realizarea instalației de artă fotografică documentară

Atelier de design și arhitectură

  • Design-ul amenajării, obiectelor de mobilier și a elementelor decorative pentru încăperea centrală a Ogoiului
  • Producția obiectelor de mobilier și a elementelor de decor în colaborare cu designeri, arhitecți și meșteri locali
  • Amenajarea încăperii din imobil
  • Design-ul spațiului verde din jurul Ogoiului

Comunele din Geoparcul Platoul Mehedinți se bucură de un potențial cultural și ecoturistic considerabil. Școala de vară își dorește să contribuie la creșterea gradului de conștientizare în rândul comunităților locale, în special al tinerilor, despre importanța și oportunitățile care pot fi generate prin activități ce au în centru protejarea și valorificarea patrimoniului local. Acestea le pot asigura o dezvoltare armonioasă și bunăstare, având grijă și de protejarea mediului și a resurselor.

Conștientizarea oportunităților care pot veni pentru o comunitate și mediul înconjurător odată cu punerea în valoare a patrimoniului local poate genera schimbări în dinamica dezvoltării locale. Poate asigura o evoluție strategică, bine racordată la necesitățile prezentului și atentă la specificul local, aliniată obiectivelor pentru dezvoltare durabilă pe care Națiunile Unite le-au propus ca ținte de îndeplinit până în 2030 la nivel global.

Ediția a V-a a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” face parte din „Ogoi – loc bun de adunare”, un proiect inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este derulat în parteneriat cu: Designers Thinkers MakersAsociația pentru turism Mehedințiul de sub munteDirecția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul Consiliului Județean Mehedinți și cu Primăria Comunei Balta.

Detalii despre înscrierea și participarea la școala de vară sunt disponibile pe arhitectura-gpmh.ro/scoala-de-vara/editia-2021/ și pe pagina de FB Arhitectura – GPMh.