Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a anunţat că au început lucrările la Castelul de Apă din municipiul Brăila, monument istoric care va fi renovat cu fonduri europene în valoare de 4,3 milioane de euro şi transformat în observator astronomic cu destinaţie turistică.

“Au început lucrările la Castelul de Apă din Grădina Mare, proiect în valoare de 4,3 milioane euro din fonduri europene. Data finalizării licitaţiei publice a fost 10.08.2021, data ordinului de începere a lucrărilor – 23.09.2021, data finalizării (lucrări + dotări complete) – 22.06.2023. Termenul de execuţie este de 21 de luni”, a scris Dragomir pe contul său de Facebook.

Primarul Brăilei a explicat că lucrările care se vor efectua la Castelul de Apă constau în cercetarea arheologică a subsolului, demontarea instalaţiilor vechi şi înlocuirea cu altele noi şi consolidarea stâlpilor fisuraţi, acolo unde este cazul.

Reabilitarea Castelului de Apă din Brăila a început cu o întârziere de peste doi ani de zile, deoarece în această perioadă au decedat verificatorul de proiect şi patronul firmei de proiectare angajată de Primăria Brăila.

Contractul de finanţare a acestui obiectiv a fost semnat în 2018, iar după semnarea lui au început demersurile pentru implementarea investiţiei, respectiv întocmirea documentaţiei tehnice pentru consolidarea acestei clădiri care datează din 1912. O problemă a reprezentat-o de la început găsirea unei verificator de proiect, având în vedere că specialiştii în astfel de operaţiuni sunt foarte puţini în România, iar de regulă sunt arhitecţi foarte în vârstă.

Cu mare greutate, s-a reuşit găsirea unui verificator tehnic, în persoana expertului tehnic Constantin Pavel, care din nefericire, după elaborarea documentaţiei tehnice din faza a II-a, a decedat.

S-a reuşit apoi identificare unui alt expert tehnic atestat Ministerul Culturii., în persoana lui Lucian Dogariu, care urma să semneze relaţia contractuală cu SC Arhipolis SRL, dar între timp patronul acestei societăţi a decedat anul trecut, situaţia devenind una complicată.

Castelul de Apă din Brăila, monument istoric construit în 1912, era considerat la vremea respectivă, cu cei 35 de metri pe care îi avea, cea mai înaltă construcţie de acest gen din România.

“Proiectul cuprinde Cinema 7D, cupolă rotativă, observator astronomic, telescoape mobile, camera oglinzilor, prezentare istoric monument, expoziţii cu teme astronomice, planete sistem solar 3D, sală proiecţii. La ultimul nivel va exista o platformă rotativă destinată observării panoramice a oraşului, spaţiul urmând să fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate în timp prin observatorul astronomic al Castelului. În final, în cupolă, se va afla camera observatorului astronomic”, potrivit informaţiilor oferite de primarul Brăilei, Marian Dragomir.

Lucrarea prevede amenajarea la subsol a şase mini-săli de cinema 7D de ultimă generaţie, cu 42 de locuri în total şi a unei camere a oglinzilor. La parter, va exista un spaţiu expoziţional axat pe istoricul oraşului şi al Castelului de Apă, unde va fi amplasată şi o presă de monede suvenir.

Pe casa scării, pe toată înălţimea turnului, vor fi pictate în culori UV planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti, iar etajele I, II, III şi IV vor fi, de asemenea, spaţii expoziţionale cu imagini 2D şi 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii şi corpuri cereşti. La etajul V, la cota 18,10 metri, va fi amenajată o sală de proiecţie, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă.

Se doreşte refacerea platformei rotative de la etajul VI, de la cota 25,45 metri, unde a funcţionat celebrul restaurant care oferea o panoramă la 360 de grade asupra oraşului şi a Dunării şi montarea a două telescoape mobile, imaginile captate de acestea putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. În cupola din vârful turnului, situată la cota 28,06 metri, va fi amenajată camera observator astronomic, dotată cu un telescop de mare putere.

Proiectul de reabilitare a Castelului de Apă, prin care primăria intenţionează să facă din acest obiectiv una dintre principalele atracţii turistice ale Brăilei, are ca termen de realizare 48 de luni, din care 12 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic şi 36 luni pentru execuţia propriu-zisă.

Castelul, care a alimentat cu apă în vremea în care era funcţional jumătate din populaţia municipiului, a fost construit în 1912, iar în 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică, fiind amenajat aici un bar rotitor şi o cofetărie, de unde se putea admira panorama Brăilei.

Castelul de Apă a ajuns în proprietatea unui om de afaceri gălăţean, iar după mai bine de zece ani de litigii, timp în care s-a derulat procesul, în 2010 clădirea a revenit în proprietatea publică a Primăriei Brăila, ca urmare a hotărârii definitive şi irevocabile dată de instanţa de judecată. AGERPRES

 

Sursa foto: planiada.ro