Bastionul Pescarilor (în maghiară Halaszbastya) a început să fie construit în cinstea aniversării a 1000 de ani de la fondarea Ungariei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, între 1895 şi 1902, însă lucrările nu au fost terminate pentru marea sărbătoare.
Cu câteva sute de ani înainte de aceste evenimente, pe locul Bastionului Pescarilor, un perimetru sub forma unui pătrat era înconjurat de un zid fortificat. Locuitorii zonei au comercializat în principal peşte, iar pescarii din Buda s-au angajat, în schimb, în eventualitatea unei ameninţări militare, să păzească zi şi noapte, zidul cetăţii. De-a lungul timpului, zidurile s-au deteriorat atât de mult încât pescarii au oprit comerţul cu peşte. Astfel, construcţia din prezent, construită mult mai târziu, îşi datorează numele pescarilor şi, deşi este numit bastion, niciodată nu a avut o semnificaţie defensivă, potrivit https://fishermansbastion.com/.
Bastionul Pescarilor din Budapesta este una dintre atracţiile de top din Budapesta. În prezent, minunatele turnuri de observaţie/fortificaţii decorative ale Bastionului Pescarilor, construite în secolul al XIX-lea, oferă cele mai bune privelişti panoramice din Budapesta, capitala Ungariei.
Odată cu reconstrucţia Palatului Regal şi a altor obiective de amploare pentru a marca 1000 de ani de la naşterea statului maghiar, s-a decis şi construirea Bastionului Pescarilor. Cele şapte turnuri ale Halaszbastyei reprezintă cele şapte căpetenii maghiare care şi-au condus triburile, pentru a se stabili în 895, până în Ungaria de astăzi. Între Bastion şi Biserica Matyas se află şi statuia Sfântului Ştefan (realizată în 1906, de către sculptorul Alajos Stróbl), primul rege ungar (1000-1038), în timp ce la poalele bastionului se află copii ale statuii lui János Hunyadi şi statuia Sfântului Gheorghe din Cluj, cadou de la Ferenc József. În timpul construcţiei, din pământ au fost scoase la iveală o mulţime de descoperiri arheologice valoroase. Costul total al lucrărilor s-a ridicat la un milion de coroane.
Construcţia Bastionului Pescarilor este împletită cu restaurarea Bisericii Matyas (în prezent, numită oficial Biserica Maicii Domnului): stilul său arhitectural istoric este medieval (neogotic). Amenajarea Bastionului în formă de T trebuia să îmbrăţişeze biserica. Atât biserica, cât şi bastionul sunt situate pe piaţa Sf. Treime (în maghiară Szentharomsag). Arhitectul maghiar Fridesh Shulek a realizat reconstrucţia Bisericii Matyas şi a creat, de asemenea, proiectul Bastionului Pescarilor, revenind la detaliile arhitecturale romanice şi gotice găsite în Ungaria.
El a rupt linia bastioanelor masive, dezarticulate, a dizolvat rigiditatea zidurilor şi a adaptat linia lungă de închidere orizontală cu suprastructura bogată la arhitectura Bisericii Matyas. A proiectat un nou înveliş pentru faţada zidurilor şi a scos în evidenţă turnul mare care se întinde spre Dunăre – numit turnul Híradás – şi, de asemenea, a ridicat turnuri noi pe secţiunile de bastion nord şi sud. Între acestea a creat o scară mare – în locul scărilor foarte înghesuite iezuite – şi care, în prezent, îi poartă numele. Acest lucru a făcut posibilă urcarea la Castel Buda pe scările care merg de-a lungul axei bastionului – şi, de asemenea, la Biserica Matthias.
În timpul construcţiei Bastionului Pescarilor, a fost descoperită capela medievală subterană Sfântul Mihail, iar o parte din ea a fost încorporată în Bastion. Ea a fost menţionată pentru prima dată în 1443. În prezent, în această capelă, este amenajat un cinematograf 3D istoric, potrivit mednyanszky.uw.hu/B1.HTM.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, construcţia Bastionului Pescarilor a fost grav afectată de bombardamente. În etapa reconstrucţiei, după încheierea ostilităţilor, a fost angajat fiul arhitectului Fridesh Shulek – Janos. Miezul Bastionului Pescarilor este încă alcătuit din sistemul de fortificaţii baroc. Cea mai mare parte este acoperită cu cărămidă, iar partea centrală, cea mai vizitată, are o acoperire rustică din piatră. Coridoarele bastioanelor de nord şi de sud, iluminate de candelabre şi lămpi suspendate contemporane, care formează două forme de U neregulate, şi zidul de sprijin partizan dintre ele au fost proiectate după aceleaşi principii decorative. Ferestrele şi coloanele sunt dotate cu socluri, capiteluri şi trunchiuri de coloane foarte diverse. Atât coridoarele cu arcade, cât şi terasele superioare sunt căptuşite cu bănci de piatră. Cinci turnuri mai mici şi unul mai mare se înalţă în punctele de colţ ale bastionului.
Pereţii cenuşii ai bastionului, din cauza cantităţii mari de gaze şi a aerului poluat şi, de asemenea, distrugerea parţială a majorităţii statuilor au necesitat o nouă etapă de reconstrucţie realizată în anii ’80 ai secolului XX. După restaurare, Bastionul Pescarilor, împreună cu Palatul Buda, au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO. La sfârşit de secol XX şi începutul secolului XXI, autorităţile locale au susţinut realizarea unei serii de lucrări de renovare. De asemenea, autorităţile susţin verificarea permanentă, de către specialiştii în conservarea monumentelor istorice, pentru a păstra în siguranţă edificiul istoric. AGERPRES
Sursa foto: www.budacastlebudapest.com