Compania Bosch dă startul construcţiei celei de-a doua clădiri de birouri pentru Centrul de Inginerie din Cluj, printr-o investiţie în valoare de 21 de milioane de euro. Proiectarea și managementul de proiect sunt semnate de Bosch Real Estate în colaborare cu DICO și ȚIGĂNAȘ birou de proiectare.

„Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, a anunţat oficial deschiderea şantierului pentru construirea unei noi clădiri de birouri în cadrul Centrului de Inginerie din Cluj. La evenimentul din 13 iulie au participat, alături de managementul companiei, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Lucrările de construcţie au început în martie 2021 şi vor fi finalizate în anul 2023, clădirea urmând a fi dată în folosinţă la începutul anului 2024. Investiţia totală planificată pentru acest proiect este de aproximativ 21 de milioane de euro. Noua clădire, care va fi conectată cu sediul existent prin două pasarele, se va întinde pe o suprafaţă construită de circa 10.000 de metri pătraţi şi zece etaje, fiind prevăzută cu o parcare subterană”, se arată într-un comunicat trimis de Bosch.

Adiţional birourilor şi sălilor de şedinţe moderne, noua clădire va oferi diferite facilităţi, precum zone pentru testarea maşinilor, spaţiu dedicat proiectelor studenţeşti, sală de conferinţă şi zone de relaxare, iar cele două clădiri de birouri ale centrului din Cluj pot găzdui, în total, peste 1.400 de angajaţi, activând în cadrul unui model de lucru hibrid.

Așa cum reiese de pe site-ul DICO și ȚIGĂNAȘ birou de proiectare, a doua etapă de dezvoltare a Centrului de Inginerie Bosch Cluj va completa ansamblul dezvoltat pe amplasamentul fostei fabrici de confecții Flacăra, din Cluj. Situată în zona pericentrală, noua clădire va închide frontul străzii permițând pasaje generoase către partea centrală a complexului, astfel creând o piață cu acces public. De asemenea, cele două clădiri vor fi conectate printr-o pasarelă dublă, ce va lega atât etajele de birouri, cât și terasele destinate plimbărilor.

Limbajul sobru și transparent va reda, în continuare, aspectul exterior al noii construcții, iar compoziția volumelor va răspunde situației din domeniul public, cu rotații și retrageri ce diminuează masivitatea și măresc dinamismul.

Spațiul interior oferă, ca și în cazul primei clădiri Bosh, posibilitatea de a amenaja spații creative ce favorizează comunicarea și stimulează interacțiunea. Prima construcție inaugurată în februarie 2020 are o suprafață de aprox. 17000 metri pătrați este dotată, de asemenea, cu birouri flexible și spații de relaxare.

„Activităţile de dezvoltare ale Grupului Bosch în România au crescut în mod constant şi sustenabil în ultimii ani, astfel că am decis extinderea Centrului de Inginerie din Cluj cu o a doua clădire, care să susţină această creştere şi să asigure infrastructura necesară pentru noi proiecte complexe. Investind în arii de importanţă pentru viitor, precum mobilitatea sustenabilă: automatizată, electrică şi conectată, IoT (internetul lucrurilor) şi IA (inteligenţa artificială), Bosch continuă să îşi extindă şi mai mult rolul de lider în inovaţie.”, a declarat directorul general al Robert Bosch SRL şi reprezentantul Grupului Bosch în România, Mihai Boldijar.