Concursul internațional Brick Award 20 a premiat anul acesta 6 birouri renumite de arhitectură în cadrul unei ceremonii digitale cu adevărat inedite și spectaculoase!

Ediția 2020 a înregistrat 644 de proiecte înscrise în cadrul a 5 categorii de concurs: Rezidențial, Rezidențial urban – blocuri de locuințe, Clădiri publice – spații de birouri, Clădiri publice cu scop educativ, cultural, pentru sănătate sau proiecte de infrastructură și Soluții Speciale.

Vezi aici primul câștigător Brick Award 20!

Vezi aici al doilea câștigător Brick Award 20!

Vezi aici al treilea câștigător Brick Award 20!

Vezi aici al patrulea câștigător Brick Award 20!

Universitatea Silezia, Facultatea de Radio si Televiziune din Katowice, Polonia închide în mod spectaculos seria câștigătorilor ediției din 2020 a concursului internațional de arhitectură Brick Award.

Din punct de vedere istoric și arhitectural, Katowice este un oraș bogat stratificat, dar cu un aer întunecat. În secolul al XIX-lea, minele de cărbune, fabricile de oțel, și marii producători de cărămidă au contribuit în egală măsură la construcția marilor bulevarde. Asediat de naziști și sovietici în anii 1940, orașul a fost devastat și străzile vechi cu multe clădiri atractive au fost demolate.

În prezent, orașul din sudul Poloniei este recunoscut mai degrabă pentru cultura sa bogată decât pentru extracția cărbunelui. Iar aici, pe strada Pawla din Chiaroscuro, un cartier din inima orașului se află o nouă clădire impresionantă care îmbină istoria lui Katowice cu viitorul orașului. O clădire din cărămidă închisă la culoare care a supraviețuit celor mai grele încercări – cândva cămin pentru minerii de cărbune din Silezia – a fost renovată și încadrată într-o fațadă de cărămizi, iar acum adăpostește sediul noii Facultăți de Radio și Televiziune.

În spatele fațadei din cărămidă închisă la culoare, facultatea dezvăluie spații noi, luminoase atunci când trebuie, umbrite și chiar ușor întunecate, cu săli de curs și laboratoare care înconjoară curtea interioară. Zidăria este variată, atent și extrem de bine lucrată.

Arhitecții – din Barcelona, Varșovia și Katowice – mărturisesc că scopul lor “nu a fost să creeze o structură iconică, ci de a completa un fragment al orașului”. Și-au dorit “să studieze ceva ce exista, să descopere ceva special la acel lucru și mai apoi să îi ofere un caracter unic și o atmosferă aparte. În acest caz, noua arhitectură era menită să construiască un fundal care să ofere în mod natural o notă finală spațiului urban deja existent”.

Descoperă aici mai multe informații despre câștigătorul marelui premiu & câștigătorul categoriei clădiri publice cu scop educative, cultural, pentru sănătate sau proiecte de infrastructură!