Au fost dezvăluite noi fotografii cu Casa Muzicii Maghiare din Budapesta, proiectată de arhitectul japonez Sou Fujimoto, proiectul fiind dezvoltat ca parte a Proiectului Liget Budapesta, cel mai mare program de dezvoltare culturală urbană din Europa.

Casa Muzicii Maghiare a fost listată în Top 10 Hotly-Anticipated Buildings Set To Be Completed In 2021, al WAC (World Architecture Community). Noile fotografii detaliate arată că exoscheletul clădirii este complet și se anticipează că aceasta își va deschide ușile către public la finalul anului acesta.

Clădirea este situată într-un cadru pastoral în cel mai mare parc din Budapesta, lângă lacul Városliget și în apropierea Piaței Eroilor, una dintre cele mai importante atracții din Budapesta, pe locul unui bloc de birouri fost demolat.

Clădirea “verde” de 3.000 de metri pătrați, cu pereți din sticlă transparentă, va fi în completă armonie cu natura.

Odată finalizată, noua clădire va funcționa ca prima facilitate mondială de inițiere muzicală complexă, aducând numeroase experiențe muzicale vizitatorilor prin gama sa largă de evenimente: expoziții interactive de istorie muzicală, concerte și ateliere de educație muzicală.

Caracteristica cheie a designului este acoperișul său ondulat, acesta fiind inspirat de „reprezentarea vizuală a vibrației sunetului: unda”.

În spiritul deschiderii și transparenței, Fujimoto a proiectat pereții laterali ai clădirii din panouri din sticlă, iar structura perforată a acoperișului articulată de puțuri de lumină, pentru a permite luminii să intre în interiorul clădirii precum razele soarelui pătrund frunzișul arborilor. Fujimoto s-a inspirat inclusiv din faimoasa clădire a Academiei Liszt din Budapesta.

Proiectul lui Sou Fujimoto pentru Casa de Muzică Maghiară a fost selectat într-un concurs dintre 168 de proiecte în 2014 ca parte a Liget Budapest Project, cel mai semnificativ proiect de dezvoltare culturală din Europa.

“Este cu adevărat o inspirație să lucrezi într-unul dintre cele mai vechi parcuri publice din lume, iar sarcina de a proiecta clădirea a fost deosebit de interesantă, deoarece nu numai că am creat un edificiu, ci am adus și experiența parcului în clădire”, a spus Sou Fujimoto despre viziunea sa.

“Proiectul Liget Budapesta și implicit Casa de Muzică Maghiară reprezintă un proiect de dezvoltare cu adevărat emblematic, ce ar putea servi drept exemplu pentru viitorii dezvoltatori urbani, deoarece a reușit să creeze o armonie excepțională între mediul verde și mediul construit”, a adăugat el.

Casa Muzicii Maghiare are soluții arhitecturale unice

„Una dintre caracteristicile care facilitează implementarea viziunii Fujimoto este zidul de sticlă al clădirii, care îi conferă grație, transparență și individualitate”, a afirmat într-o Fujimoto. „Aspectul unic al Casei de Muzică Maghiară este cuplat cu soluții inginerești speciale: peretele de sticlă al fațadei este format din 94 de panouri termoizolate personalizate, care au o înălțime de aproape 12 metri în unele părți ale clădirii.”

Acoperișul organic al structurii marchează clădirea de departe, designul acestui acoperiș plutitor fiind inspirat de forma sinuoasă a undelor sonore.

Copertina ondulată, cu grosimi variate, nu depășește nivelul superior al copacilor din zonă, asigurându-se că întreaga clădire se integrează armonios cu mediul.

La originea aspectului spectaculos și inconfundabil al Casei Muzicii Maghiare stau o serie de soluții de proiectare și inginerie fără precedent în Ungaria. Nu există unghiuri drepte în structura acoperișului, aproape nici două elemente care să fie la fel”, a continuat Sou Fujimoto.

„Totul este unic, iar suprafața este marcată de aproape 100 de goluri proiectate individual pentru ca toți arborii parcului să poată ieși la exterior prin acoperiș; în plus, una dintre soluțiile inovatoare a fost adatată și în aceste deschideri: puțurile de lumină încep în acoperiș și canalizează lumina chiar până la cele mai joase niveluri, ajutând astfel la iluminarea interioarelor și la crearea unei ambianțe unice. “

Așa cum reiese dintr-o declarație de presă, conștientizarea importanței mediului a fost unul dintre aspectele cheie pe parcursul construirii Casei Muzicii Maghiare.

“O atenție specială a fost acordată energiei regenerabile și utilizării sistemelor speciale de încălzire și răcire deja din faza de planificare a proiectului“, a spus Sou Fujimoto. “120 de pompe de căldură au fost instalate la 100 de metri sub pământ într-o mică zonă a parcului, numită Nagyrét, lângă clădire, pentru a furniza energie geotermică regenerabilă. O altă soluție economică și extraordinar de inovatoare este sistemul de telecooling.”

Clădirea Casei de Muzică Maghiară, precum și construcția acesteia au fost considerate exemplare din perspectiva mediului de către BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), principala metodă internațională de evaluare a durabilității la nivel mondial.

Profilul și programele muzicale complexe ale instituției sunt amplasate pe trei niveluri: nivelul subteran va găzdui expoziții – permanente și temporare – și o cupolă sonoră remarcabilă.

Nivelul parcului va găzdui o serie de arte spectaculoase: evenimente live vor avea loc atât în ​​sălile de concerte, cât și pe scena în aer liber, în timp ce terasa de lângă lacul City Park va fi un loc de recreere.

„Casa Muzicii Maghiare va fi unică prin faptul că va găzdui triada de expoziții, muzică live și educație muzicală într-un singur loc”, a declarat András Batta, directorul Casei Muzicii Maghiare și fost președinte al Academiei Liszt.

„Va ghida vizitatorii prin lumea muzicii datorită unei game variate de evenimente: nivelul subteran al clădirii va fi dedicat expozițiilor, inclusiv un spectacol permanent de istorie a muzicii, care va însoți vizitatorii de-a lungul unei călătorii de dezvoltare muzicală, folosind soluții tehnice interactive și spectaculoase.”

La nivelul subteran, o experiență memorabilă va fi asigurată nu numai de expozițiile temporare, ci și de cupola sonoră, o cupolă emisferică specială în care vor fi create „spații sonore” diverse, cu tehnologii audio și de proiecție unice.

Parterul va găzdui săli de concerte și o scenă în aer liber, unde trupelor începătoare le va fi oferită ocazia de a-și ademonstra talentul, pe lângă interpreții consacrați.

Primul etaj va fi locul destinat educațiie muzicale și va găzdui o bibliotecă digitală. Acesta va cuprinde un centru de informare bazat pe experiență, cu gama sa cuprinzătoare de evenimente pentru grupuri școlare și grupuri de copii, ceea ce îl face indispensabil atât în ​​educarea muzicii clasice, cât și a celei populare.

 

Sursă articol www.worldarchitecture.org

Sursă foto-video www.ligetbudapest.hu/en