Valorificarea patrimoniului cultural şi natural de la Roşia Montană este esenţială pentru un viitor durabil al acestui peisaj cultural excepţional, dar şi pentru locuitori, consideră Casa Regală.

“Familia Regală a susţinut cauza referitoare la Roşia Montană din anul 2009 încoace, sprijinind, în orice fel posibil, salvgardarea şi înflorirea virtuţilor şi valorilor Roşiei Montane. În anul 2011, Majestatea Sa Margareta a acordat Înaltul Patronaj Fundaţiei Culturale Roşia Montană. Fundaţia şi-a propus promovarea şi conservarea bogăţiilor naturale şi a valorilor din această regiune unică a Munţilor Apuseni, precum şi sprijinirea comunităţii de aici să se afirme şi să devină vizibilă pe plan naţional şi european”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook ‘Familia Regală a României’.

Potrivit sursei citate, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a considerat întotdeauna că Roşia Montană poate fi “un exemplu de conectare, armonie, prosperitate, dar şi un model de dezvoltare europeană”.

“În cele din urmă, această decizie a UNESCO deschide oportunităţi privind noi activităţi economice în zonă, atragerea de fonduri, dar şi o dezvoltare a comunităţii locale. Valorificarea patrimoniului cultural şi natural de la Roşia Montană este esenţială pentru un viitor durabil al acestui peisaj cultural excepţional, dar şi pentru locuitorii acestui loc. Hotărârea ţării noastre de a păstra această moştenire culturală şi naturală nu poate fi decât aplaudată de comunitatea internaţională“, evidenţiază Casa Regală.

Marţi, peisajul cultural minier de la Roşia Montană a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi în lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Potrivit Institutului Naţional al Patrimoniului “peisajul cultural minier Roşia Montană intră astăzi în familia valorilor recunoscute ca relevante pentru întreaga umanitate, valori pentru care solidaritatea internaţională se poate transforma în cooperare şi asistenţă tehnică pentru conservare şi restaurare”. AGERPRES