VELUX a anunțat câștigătorii ediției 2020 a Premiului Internațional VELUX pentru studenții la arhitectură.

La fiecare doi ani începând din 2004, Grupul VELUX invită studenții la arhitectură să participe la Premiul Internațional VELUX. Acest premiu bienal, sponsorizat de UIA – Uniunea Internațională a Arhitecților invită participanții să exploreze lumina zilei în jurul a două categorii: Lumina zilei în clădiri și Cercetarea luminii zilei.

Premiul urmărește să-i provoace pe studenți să exploreze rolul luminii de zi în arhitectură și să inspire o nouă gândire printr-o nouă viziune. Scopul acordării acestui premiu este de a saluta ideile ingenioase ale studenților despre cum pot folosi lumina soarelui și lumina zilei ca surse principale de energie și lumină și despre cum pot asigura sănătatea și bunăstarea oamenilor care trăiesc și lucrează în clădiri.

Juriul compus din Nóra Demeter (SUA/Ungaria), reprezentant al UIA, Martin Pors Jepsen (Danemarca), Juri Troy (Austria), Sebastián Adamo (Argentina) și Odile Decq (Franța), a selectat câștigătorii internaționali dintre cei zece câștigători regionali aleși în prima fază din iulie 2020. Conform unui comunicat UIA, un total de 579 de proiecte au fost depuse de elevi din 250 de școli de arhitectură din 60 de țări, iar din cauza pandemiei globale și amânării de două ori a ședinței juriului, finaliștii au făcut în cele din urmă o prezentare online pe 23 iunie.

Proiectele câștigătoare ale celor două categorii, Daylight in Buildings și Daylight Investigations, sunt Solar Desalination Skylight, un proiect de Henry Glogau de la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase (Danemarca) și Theatre of Light, un proiect al echipei poloneze formată din Julia Giżewska, Dominik Kowalski și Paweł Białas de la Universitatea De Tehnologie din Silezia (Polonia).

Luminator de Desalinizare Solarăde Henry Glogau (Danemarca), câștigător 2020 în categoria Lumina zilei în clădiri.

Primul premiu din categoria „Lumina zilei în clădiri” a fost acordat lui Henry Glogau de la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase (Danemarca), sub supravegherea profesorului David Garcia, pentru proiectul său Solar Desalination Skylight – Luminator de Desalinizare Solară.

Acest proiect propune o „abordare holistică a furnizării așezărilor informale de coastă din Chile cu apă, lumină și energie” prin utilizarea energiei solare și a apei de mare pentru a crea un luminator de desalinizare solară, care emite lumină naturală difuză pentru a produce apă potabilă și folosește resturi de saramură pentru crearea de energie. „Juriul a fost impresionat de soluția unei probleme sociale importante”, a spus Nóra Demeter, președintele juriului.

Teatrul de Luminăde Julia Giżewska, Dominik Kowalski și Paweł Białas, câștigător la categoria Cercetare în timpul zilei.

Primul premiu din categoria „Cercetarea luminii de zi” a fost acordat echipei poloneze Julia Giżewska, Dominik Kowalski și Paweł Białas, de la Universitatea de Tehnologie din Silezia (Polonia), sub supravegherea profesorului Jerzy Wojewódka, pentru proiectul său The Theatre of Light – Teatrul de Lumină.

Acest proiect, situat în parcul Izera Dark Sky din Polonia, abordează problema poluării cu lumină artificială și întreruperea ciclului diurn pentru oameni, animale și plante. Elevii au căutat să creeze un teatru circular de lumină pe un kilometru de pământ, simbolizând ciclul: pământ, cer și conexiune eternă.

Juriul a lăudat eleganța, consistența și sensibilitatea la „dialogul” dintre lumina naturală și natura proiectului și a apreciat modul în care a abordat problema actuală de a nu mai putea observa cerul nopții. Proiectul a demonstrat convingător că nu este necesar să se facă „arhitectură măreață” pentru a face o declarație arhitecturală clară. „Acest proiect, care ne-a amintit de apropierea noastră de natură, a rezonat puternic cu noi”, a declarat Martin Pors Jepsen, membru al juriului.

Uniunea Internațională a Arhitecților este o organizație internațională neguvernamentală fondată în 1948 cu sediul la Paris. Este o organizație care reprezintă profesia arhitecților la nivel mondial, unind toți arhitecții, influențând politicile publice în construcții și dezvoltare și punând arhitectura în serviciul nevoilor societății.