Şase din zece români se declară mulţumiţi de locuinţele în care trăiesc, însă mai mult de jumătate (54%) susţin că principalele îngrijorări sunt legate de factura la energie electrică, costurile de reparaţii şi cele de întreţinere, relevă rezultatele unui studiu naţional publicat de Reveal Marketing Research.

În ceea ce priveşte ponderea celor care sunt mulţumiţi de spaţiul în care locuiesc, se observă un procent uşor mai ridicat în rândul respondenţilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (71%), a celor cu vârsta peste 55 de ani (67%) şi a celor care au construit în ultimii doi ani o casă sau care sunt în proces de construcţie a unei case (66%). La polul opus, cu doar 9% din total, se află respondenţii care se declară nemulţumiţi de locuinţele în care trăiesc, în special persoanele cu vârste între 45 şi 54 de ani (12%).

Potrivit sursei citate, din perspectiva românilor care au participat la acest studiu, top 3 elemente care contribuie la menţinerea căldurii în locuinţă sunt: geamurile, izolaţia şi materialele de zidărie. La capitolul eficienţă energetică, opt din zece respondenţi consideră că materialele de zidărie utilizate la construcţie favorizează menţinerea căldurii în locuinţă. Cei mai mulţumiţi români sunt cei care locuiesc în case construite din BCA (grad de satisfacţie de 69%) şi cărămidă (grad de satisfacţie de 60%). La polul opus, românii care se declară nemulţumiţi sunt cei care locuiesc în case/blocuri din chirpici şi bolţari de beton.

De asemenea, pe lista principalelor riscuri care îi îngrijorează pe români se află costurile de reparaţii (55%), factura la curent electric (54%) şi costurile de întreţinere (54%).
„Elementele care definesc mulţumirea faţă de locuinţa actuală sunt în strânsă legătură cu materialul de zidărie din care este construită în principal casa sau blocul. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este relaţia dintre materialul de zidărie al casei şi gradul de mulţumire faţă de facturile lunare la încălzire. Se observă un procent uşor mai mare în rândul respondenţilor a căror locuinţă are ca material principal de zidărie BCA-ul atunci când, raportându-ne la iarna trecută, evaluam gradul de mulţumire cu privire la valoarea medie a facturii lunare pentru încălzire”, se arată în cercetare. AGERPRES