Sursă foto: www.designboom.com

Artista slovacă a fost premiată pentru propunerea soluționării uneia dintre cele mai grave probleme de poluare din lume, respectiv gunoiul oceanic.

Arhitecta Lenka Petrakova lucrează din 2017 la Zaha Hadid Architects în Londra și a primit premiul international pentru arhitectură de la Fundația Jacques Rougerie pentru construcții inovatoare pe apă.

Proiectul denumit Cel de-al 8-lea continent este o stație plutitoare special concepută pentru colectarea deșeurilor din oceane. Conceptul acestei stații imaginează un medii marine mai curate pentru omenire în viitor și a fost dezvoltat pentru prima dată ca lucrare de teză doctorat a Lenkăi Petrakova la Universitatea de Arte Aplicate, din Viena.

Întreaga structură este compusă din cinci componente majore: bariera, colectorul, centrul de cercetare și educație, sere și locuințe cu facilități de sprijin.

Bariera servește la colectarea deșeurilor și recoltarea energiei mareelor. Aceasta plutește pe suprafața apei și orientează deșeurile către colector.

Tehnologia de colectare din centrul clădirii este concepută pentru a optimiza manipularea deșeurilor, astfel că materialul strâns de pe suprafața apelor se constituie în masă reciclabilă. Deșeurile adunate sunt sortate, biodegradate și depozitate în colector.

De asemenea, pe lângă curățarea apei, conceptul slovacei Lenka Petráková și un rol de platformă interdisciplinară al stației de reciclare. Centrul de cercetare și educație este, prin urmare, un loc optim de studiu și demonstrare a condițiilor tot mai îngrijorătoare ce caracterizează mediile marine în prezent. Acesta este legat de colector și sere pentru a urmări procesele de apă și a le studia.

Sursă foto: www.designboom.com

Serele sunt modelate pentru a optimiza colectarea apei condensate și seamănă cu velele mari pentru a permite vântului să navigheze în stație.

Locuințele, spațiile publice și facilitățile de sprijin trec prin centrul construcției și conectează toate părțile, potrivindu-se geometric cu chila navei (element pricipal de rezistență al osaturii unei nave, dispus pe axa longitudinală a fundului navei).

Cel de-al 8-lea continent este precum o fabrică plutitoare autosuficientă. Bariera se folosește de energia mareelor pentru a alimenta turbinele care colectează reziduurile plastice din ape. Asigurarea autonomiei se realizează și prin panourile solare acoperă ce acoperă serele și asigură că există suficientă energie pentru încălzirea rezervoarelor de apă, permițând evaporarea apei și desalinizarea acesteia. După extragerea apelor uzate, apa curată filtrată este pompată în rezervorul de apă și fie desalinizată, fie utilizată pentru cultivarea hidrofobă a plantelor halofile ce cresc pe suprafața stației de reciclare.

 „Oceanul care dă viață suferă și trebuie să-i ajutăm să-i restabilim echilibrul pentru supraviețuirea planetei noastre. nu o putem realiza doar prin tehnologie, ci avem nevoie de o platformă interdisciplinară pentru a educa oamenii și a le schimba relația cu mediul marin pentru generațiile viitoare ”, afirmă Lenka Petrakova.