Biroul de arhitectură din Paris, Vincent Callebaut Architectures, a dezvăluit cele mai recente fotografii ale pădurii sale verticale absorbante de carbon din Taipei, Taiwan.

Numit Tao Zhu Yin Yuan, turnul răsucit de 42.705 metri pătrați  situat pe o suprafață de 8,160 metri pătrați se apropie de finalizare și noile fotografii arată că plantarea grădinilor pe turn a început, în timp ce construcția cascadelor și decorarea interioară a spațiilor facilităților publice sunt în curs de desfășurare.

Situat în zona rezidențială a districtului de dezvoltare Taipei XinYi, turnul va avea 21 de etaje și subsol cu ​​4 etaje, cu structură din oțel implementată cu sistem de protecție împotriva cutremurelor.

Pentru turnul Tao Zhu Yin Yuan, Vincent Callebaut Architectures a câștigat un concurs internațional de arhitectură în noiembrie 2010.

Turnul va fi plantat cu copaci, transportând-se aproximativ 23.000 de copaci, arbuști și plante pe grădina de la parter, pe balcoanele și terasele fiecărei gospodării.

Absorbția anuală de carbon a turnului va ajunge la aproximativ 130 de tone, cu acoperire verde la 246%, ceea ce este de aproape 5 ori mai mare decât reglementările locale, făcându-l un parc forestier urban plin de culoare în toate anotimpurile.

Ducând abordarea durabilității în centrul designului, proiectul a fost dedicat promovării arhitecturii absorbante de carbon, pentru a reduce temperatura Pământului.

Conceptul arhitectural se bazează pe principiile de proiectare ecologică și pe eforturi autosuficiente de energie, a căror energie este electrică, termică și, de asemenea, alimentară.

Turnul Tao Zhu Yin Yuan “este direct inspirat din structura în dublă spirală a ADN-ului (acid dezoxiribonucleic), sursă de viață, dinamism și înfrățire. Fiecare dublă spirală este reprezentată în proiect de două unități de locuințe care formează un nivel complet”.

Pentru acest proiect, Vincent Callebaut Architectures lucrează cu firma LKP Design din Taipei și Wilson & Associates (WA) din Los Angeles pentru design interior și firma SWA din San Fransisco pentru design peisagistic.

Potrivit arhitectului, 4 obiective principale stau la baza acestei forme răsucite. În primul rând, era necesar ca turnul să se integreze perfect în profilul piramidal Nord/Sud al Volumului Clădirii definit de contracarările urbane cerute de municipalitatea din Taipei.

În al doilea rând, pentru a genera un maxim de cascade de grădini suspendate în aer liber, ce nu fac parte din raportul suprafeței pardoselii, astfel, suprafața balcoanelor plantate făcând posibilă depășirea lmitei de 10% necesară.

În al treilea rând, Tao Zhu Yin Yuan trebuie să ofere fiecărui locuitor vederi panoramice excepționale pe orizontul orașului Taipei prin multiplicarea vederilor transversale, în special spre turnul Taipei 101 din imediata apropiere.

În al patrulea rând, era important ca turnul să genereze, de la un nivel flexibil standardizat, o geometrie progresivă cu curbe care să ofere intimitate și confidențialitate fiecărui apartament, evitând axele vizuale indiscrete.

“Proiectarea structurală și-a găsit inspirația în structura corpului schiorului în designul turnului. Nucleul central al turnului este corpul uman. Structura de 5 metri a grinzii de deasupra celor 21 etaje este reprezentată de cele două brațe “, a spus arhitectul.

“Megacoloanele de pe cele două părți reprezintă stâlpii de schi. Un sistem structural suspendat și un sistem de grinzi Vierendeel (un set de grinzi pentru fiecare două etaje) transferă toată greutatea prin brațe (grinzi) către corp (nucleul central) și apoi până la temelie “.

„Rezultatul este un design structural unic, care combină știința mecanicii și arta esteticii”.

Turnul Tao Zhu Yin Yuan are, de asemenea, o duritate ridicată și este foarte rezistent la cutremure, asigurând robustețea clădirii. Efectiv, turnul integrează un concept seismic de nivel nuclear.

 

Sursă articol: www.worldarchitecture.org

Sursă foto: www.vincent.callebaut.org