Viitorul Centru pentru Artă, Tehnologie şi Experiment din Timişoara – MultipleXity, asumat în demersurile de câştigare a titlului de Capitală Culturală Europeană 2021 de către Primăria Municipiului Timişoara, va fi proiectat de Biroul Individual de Arhitectură Şerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca, în urma jurizării anunţate pe 25 mai.

Potrivit primarului Nicolae Robu, au fost depuse 28 de oferte pentru soluţii şi idei în vederea construirii acestui obiectiv. Câştigătorii clasaţi pe primele trei locuri au fost anunţaţi în cadrul unei conferinţe de presă, în urma deliberării juriului de specialitate, care a avut loc în week-end, juriu din care au făcut parte arhitecţii Ana-Maria Zahariade, Marius Miclăuş, Constantin Gorcea, Liviu Zăgan, Ştefan Ghenciulescu (preşedintele juriului), managerul cultural Sorina Jecza şi viceprimarul Dan Diaconu.

Premiul I, care a câştigat şi contractul de proiectare, este în valoare de 2.503.000 lei, premiul II este de 50.000 de lei, iar locul III va fi recompensat cu 35.000 de lei.

Concursul de soluţii a fost organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, în baza unui contract încheiat în vara trecută cu Primăria Municipiului Timişoara. Obiectivul va fi construit în spaţiul Muzeului de tramvaie “Corneliu Miklosi” din Timişoara.

“Este un demers atent şi responsabil. (…) Juriul a apreciat realizarea unei curţi interioare semipublice, prin demolarea actualei centrale termice (fără valoare istorică sau arhitecturală). (…) Gestul este susţinut prin deschiderea spaţiilor de pe cele trei laturi ale noii curţi, prin plantarea masivă de arbori în zona dinspre laturile de sud şi de est ale terenului şi prin legătura cu spaţiul dinspre bulevardul Take Ionescu. Acesta se anunţă a fi un loc generos, spectaculos şi pregătit pentru scenarii extrem de diferite”, au apreciat membrii juriului.

În viziunea autorilor proiectelor de soluţii, MultipleXity ar radia în întregul oraş, activând prin “tramvaiele culturale trasee şi puncte esenţiale pentru istoria Timişoarei şi pentru a unei culturi urbane în cadrul căreia tramvaiul a avut un loc important”.

MultipleXity va fi un centru destinat experimentului cultural şi tehnologic, prin multiple funcţii care se vor desfăşura în fostele ateliere şi depouri de tramvaie, integrând Muzeul “Corneliu Miklosi”. Rolul său va fi de a facilita şi încuraja prin experiment şi iniţiative proiecte aflate la graniţa dintre tehnologie şi artă. Acesta este considerat de către primărie că va fi cel mai important obiectiv cultural, un simbol al proiectului Timişoara 2021, care va rămâne generaţiilor viitoare.

Investiţia pentru realizarea Centrului MultipleXity este estimată la 12.000.000 de euro.

Iniţial, primăria dorea să construiască acest obiectiv de la firul ierbii, într-o zonă mai centrală, dar nici timpul şi nici bugetul local nu au permis. De aceea s-a recurs la folosirea spaţiului fostului depou de tramvaie şi muzeului aferent, prin transformarea în obiectiv cultural 2021. AGERPRES