Centrul vechi al municipiului Deva va fi reabilitat în baza unei investiţii finanţate din fonduri europene, contractul de lucrări, care are o valoare de circa 3,5 milioane de euro, fiind semnat, pe 2 decembrie, de primarul Florin Oancea şi reprezentanţii firmei constructoare.

Contractul de amenajare a zonei pietonale din centrul vechi al oraşului va trebui finalizat în doi ani de zile, dintre care 6 luni este perioada prevăzută pentru proiectare, iar diferenţa pentru execuţia efectivă a lucrărilor.

“Am discutat cu reprezentanţii firmei câştigătoare posibilitatea reducerii la jumătate a termenelor din contract, astfel încât să putem avea un centru istoric amenajat complet la sfârşitul anului 2021. De asemenea, am discutat şi despre modul cum vom aborda realizarea lucrărilor, astfel încât în vara anului viitor să nu blocăm activitatea teraselor din zona centrului istoric, pentru a ajuta firmele care au suferit din cauza pandemiei de coronavirus”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Proiectul de reabilitare a centrului vechi din Deva prevede ca spaţiul cuprins între strada Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu, precum şi Piaţa Unirii până la strada Lucian Blaga, să fie pavat cu piatră naturală, să aibă amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale şi sistem de iluminat pietonal.

De asemenea, pentru reducerea circulaţiei autovehiculelor pe centrul vechi va fi montat un sistem de piloni telescopici şi un sistem inteligent de parcare. În Piaţa Unirii, din faţa Primăriei Deva se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.

Valoarea totală a contractului este 16,94 milioane lei cu TVA, echivalentul a circa 3,5 milioane de euro.