Transilvania se pregătește de extinderea infrastructurii medicale prin construirea unui spital modern la Cluj-Napoca.

Consiliul Județean Cluj anunță într-un comunicat de presă, în vederea publicării în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), organizarea concursului de soluții pentru proiectarea viitorului Spital Pediatric Monobloc Cluj-Napoca. 

E un nou pas înainte, extrem de important, pe care îl facem în direcția construirii acestui obiectiv medical ultramodern de o importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie. Concursul se va finaliza în luna iunie, când vom anunța câștigătorul. Voi urmări ca ritmul parcurgerii tuturor acestor etape să rămână la fel de alert ca și până acum, astfel încât construcția Spitalului Monobloc să înceapă cât mai rapid, în cursul anului viitor”, declară Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Obiectivul acestei competiții arhitecturale vizează identificarea celei mai bune idei de construire a primului spital public din zona Transilvaniei, conceput ca un centru integrat de servicii medicale și de cercetare în domeniul pediatriei și cu o adresabilitate cel puțin regională.

De asemenea, CJ-ul intenționează transformarea viitorului centru medical într-un real catalizator urban situat în partea de sud-est a Municipiului Cluj-Napoca, la limita cartierelor Gheorgheni și Borhanci, o zonă aflată în plin proces de dezvoltare urbană.

Evaluarea propunerilor de soluții va fi realizată de un juriu internațional format din arhitecți și experți români, cât și din afara granițelor țării.

Premiile totale ale concursului sunt în cuantum de 38.431.286 de lei, iar candidatul a cărui propunere se va clasa pe primul loc va fi recompensat cu un premiu în valoare de 37.749.094,32 lei (6.570.000 euro), acestuia urmând a-i fi atribuit contractul de proiectare.

Așa cum reiese din denumirea noului edificiu medical, Spitalul Pediatric Monobloc va fi construit în scopul găzduirii tuturor secțiilor actualului Spital de Copii, care astăzi își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele.

Această unitate medicală cu profil regional va fi dotată cu cel puțin 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori.