Bund Finance Centre, Shanghai, China, arh. Foster + Partners, Heatherwick Studio, Foto Laurian Ghinițoiu
Odată cu pătrunderea tehnologiei în domeniul arhitecturii, procesele de proiectare au fost transformate. Arhitecții au urmărit noi orizonturi pentru a se ocupa de concepte precum adaptabilitatea, flexibilitatea, mobilitatea și interactivitatea, cât și pentru a stabili un dialog dinamic între oameni și mediu. Prin urmare, arhitectura cinetică a fost dezvoltată ca o nouă abordare a designului arhitectural pentru a răspunde circumstanțelor înconjurătoare în schimbare. În consecință, numeroase clădiri cinetice au fost construite cu scopul de a îmbunătăți performanța energetică a clădirii, oferind în același timp utilizatorilor un mediu interior optim. Așa că iată câteva dintre cele mai impresionante clădiri cinetice care oferă un avantaj față de structurile convenționale.
Institutul Lumii Arabe, Paris, Franța, arh. Jean Nouvel, Foto Georges Fessy
Institutul Lumii Arabe
Proiectat de Jean Nouvel, Institutul Lumii Arabe a beneficiat de motivele Mashrabiya pentru a demonstra o legătură clară cu cultura tradițională arabă, permițând în același timp luminii filtrate să treacă prin ecranele de oțel. Fațada de sud-vest este un perete cortină placat cu sticlă, care schimbă desene geometrice în spatele peretelui de sticlă. Constând din 240 de deschideri fotosensibile controlate de motor, sau obloane, clădirea funcționează ca un brise soleil (caracteristica unei clădiri care reduce câștigul de căldură în interiorul acesteia prin devierea luminii solare), deschizându-se și închizându-se automat pentru a gestiona cantitatea de lumină și căldură care intră în structură. Prin urmare, zonele interioare sunt prevăzute cu lumină filtrată, ceea ce este un efect comun în arhitectura islamică datorită tehnicilor sale orientate spre climă. Utilizarea inventiva a tehnologiei în această structură a adus premiul Aga Khan pentru arhitectură.
One Ocean Pavilion, Yeosu, Coreea de Sud, arh. SOMA, Foto SOMA
Pavilionul One Ocean
Pavilionul One Ocean este un proiect premiat, proiectat de arhitecții austrieci de la SOMA. Structura oferă un sistem de fațadă de ultimă oră, construit din polimeri armați cu fibră de sticlă (GFRP), care poate fi transformat într-o varietate de modele dinamice. Încorporarea lamelelor în mișcare sub anvelopa structurii a fost inspirată de un studiu de cercetare de la Universitatea ITKE din Stuttgart, care studiază modul în care mecanismele biologice de mișcare ar putea fi implementate la scară arhitecturală. După apusul soarelui, liniile topografice ale acoperișului se transformă în lamelele fațadei cinetice, care este orientată spre intrarea în Expo, atrăgând atenția asupra pavilionului.
Clădirea M9-C, Paris, Franța, arh. BP Architectures, Foto Luc Boegly
Clădirea M9-C
Clădirea M9-C este o structură urbană multifuncțională de ultimă generație din Paris. Întreaga fațadă este formată din obloane dinamice distinctive care oferă izolația și căldura atât de necesare. Obloanele perforate din aluminiu servesc ca principală caracteristică a clădirii, deschizându-se și rabatându-se înapoi în funcție de momentul zilei sau de intensitatea luminii solare, oferind locuitorilor opțiunea de a fi singuri sau de a se expune la zgomotele și priveliștile orașului. În timp ce aceste obloane oferă locuitorilor o extensie exterioară a apartamentului lor, ele arată impresionant din exterior. Întreaga clădire cuprinde zone rezidențiale, o școală și un teatru, ceea ce o face o destinație unică unde cultura și viața de zi cu zi se intersectează.
Casa Sharifi-ha, Teheran, Iran, arh. Next Office, Foto Next Office
Casa Sharifi-ha
Bazat pe incertitudine și adaptabilitate, Casa Sharifi-ha răspunde calităților senzaționale și spațiale ale interioarelor și configurației standard a exteriorului său prin cutii care se rotesc parțial, astfel determinând extinderea sau închiderea volumului clădirii și rezultând în personaje introvertite sau extrovertite. În timp ce oferă volume deschise, transparente, cu terase vaste și deschise vara, structura se închide iarna, generând o schimbare spațială interesantă într-o clădire rezidențială aflată în continuă schimbare. De fapt, deschiderea și închiderea clădirii s-au inspirat din clădirile istorice iraniene, care acționau dinamic ca moduri sezoniere de locuire, oferind ocupanților atât camere de zi de iarnă, cât și de vară.
Showroom-ul Kiefer Technic
Fațada cinetică a Showroom-ului Kiefer Technic este formată din 112 plăci mari care oferă umbra ideală prin schimbarea condițiilor acestora. Clădirea de birouri reglează climatul interior reacționând la circumstanțele externe. Parametrii pot fi ajustați de către utilizatori în interiorul clădirii, adaptând fațada pentru a se potrivi preferințelor lor. Pereții solizi din cărămidă, tavanele și podelele din beton armat și coloanele din beton acoperite cu oțel formează structura fațadei. Fațada EIFS din tencuială albă este susținută de stâlpi și traverse din aluminiu cu poduri proeminente pentru întreținere. În plus, obloanele electronice de pe panourile de aluminiu acționează protecția solară.
Showroom Kiefer Technic, Graz, Austria, arh. Ernst Giselbrecht + Partner, Foto Ernst Giselbrecht + Partner
Universitatea Kolding
Proiectată de Henning Larsen, universitatea Kolding oferă o fațadă sensibilă la climă, care descrie mediul în continuă schimbare al globului și viața universitară și studențească. Fațada este formată din 1600 de forme triunghiulare cu doar o urmă de culoare pe suprafața texturii albe pentru a atrage atenția asupra clădirii. Aceste motive triunghiulare ajută la controlarea temperaturii din structură. Acestea sunt echipate cu senzori care monitorizează condițiile de căldură și lumină din vecinătatea clădirii universității, permițând panourilor de fațadă să se deplaseze și să schimbe între deschis și închis, după cum este necesar. Chiar și atunci când sunt complet închise, există suficient spațiu pentru ca lumina naturală să strălucească prin modelul particular al deschiderilor rotunjite.
Turnurile Al Bahar
Ca exemplu impresionant de clădiri cinetice, turnurile Al-Bahar din Abu Dhabi mediază între estetică și utilitate. Panourile sub formă de umbrelă de pe fațadă nu sunt doar plăcute din punct de vedere estetic, dar păstrează și moștenirea culturală, inspirându-se din sistemele tradiționale de umbrire islamice Masharabiya. Mișcarea soarelui face ca aceste fibre de sticlă, panouri în formă de stea să se deschidă și să se închidă, protejând ocupanții clădirii de căldură și strălucire. Ecranul funcționează ca un perete cortină și este plasat pe un cadru independent la doi metri de exteriorul clădirii. Se așteaptă ca un astfel de ecran să reducă aportul solar cu mai mult de 50% și cererea clădirii pentru aer condiționat care drenează energie.
Fațada Mashrabiya, Turnurile Al-Bahar, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, arh. Aedas Architects
Centrul Bund Finance
Proiectat ca un punct de legătură între orașul vechi și centrul financiar modern, Bund Finance Center este o clădire cinetică care creează un spațiu public semnificativ pentru a lucra și a se aduna mii de oameni. O perdea în mișcare înconjoară structura, adaptându-se la utilizarea ei în schimbare și dezvăluind scena de pe balcon. Fațada organizată în voal este alcătuită din trei șine și straturi de 675 de „ciucuri” individualei din aliaj de magneziu, un omagiu adus accesoriilor tradiționale de mireasă chinezești, care a fost dezvoltată în parteneriat cu inginerii locali Tongji University. Voalul se rotește pe măsură ce fiecare piesă se deplasează individual, cu ciucuri suprapunându-se și oferind efecte vizuale variate și niveluri de opacitate.
Bund Finance Centre, Shanghai, China, arh. Foster + Partners, Heatherwick Studio, Foto Laurian Ghinițoiu
Institutul de Cercetare în Tehnologia Industrială (ITRI)
Situat în Taipei, Taiwan, ITRI se numără printre clădirile cinetice care încorporează cele mai recente tehnologii pentru o arhitectură eficientă din punct de vedere ecologic. Cuprinzând diferite laboratoare de cercetare, o bibliotecă, o zonă de expoziție și o seră, instalația este de așteptat să fie acreditată cu certificarea „Clădire de clasă diamant”, cel mai înalt grad de clasificare a mediului arhitectural. Fiecare laborator din complexul de cercetare necesită grade diferite de lumină. Deoarece reglarea luminii prin schimbarea formei sau dimensiunii fiecărei deschideri ar duce la un aspect exterior neorganizat, a fost dezvoltată o soluție cinetică de fațadă. Ideea a fost de a crea straturi delicate de fațadă, asemănătoare unui voal, de 4000 de jaluzele care au fost compensate de pereții cortină ai clădirii. Mediul de lumină interioară este gestionat prin modificarea densităților și unghiurilor jaluzelelor, oferind o impresie dinamică clădirii.
Institutul de Cercetare în Tehnologia Industrială, Taipei, Taiwan, arh. Noiz, Bio Architecture Formosana, Foto Daici Ano
Muzeul Xinjin Zhi
Cu aspectul său exterior uimitor, muzeul Xinjin Zhi este înconjurat de o formație intrigantă de sute de plăci suspendate create din materiale de proveniență locală. Plăcile sunt plasate în diferite modele pe fiecare parte a muzeului pentru a produce un design distinct și fluid din aproape orice perspectivă. Fațada de sud este separată între secțiunile de sus și de jos și dispersată în unghiuri diferite. Conceptul este de a reacționa la două niveluri distincte ale iazului din față și ale șoselei din spate, evitând în același timp confruntarea cu un zgârie-nori gigant aflat la sud. Un paravan de plăci unic substanțial este răsucit vertical pe partea de est pentru a coincide cu dinamismul drumului din față. Fațada din partea de nord, care este orientată spre zona pietonală, este statică și plană. Ca rezultat, ecranul de faianță se transformă de la față la față și se înfășoară în jurul structurii ca o singură îmbrăcăminte.
Muzeul Xinjin Zhi, Xinjin County, China, Kengo Kuma & Associates, Foto Stringio
Ca sisteme arhitecturale care oferă condiții de viață și de lucru reglabile, clădirile cinetice oferă utilizatorilor un nou nivel de interacțiune cu mediile lor. Ele sunt proiectate pentru a fi dinamice și adaptabile, fără a sacrifica integritatea structurală generală.
Sursa: parametric-architecture.com