Fosta clădire Coloseul Bragadiru, construită în perioada interbelică dar demolată în mare parte în urma unui incendiu din anul 2014, va fi reconstruită şi modernizată în cadrul unui proiect finanţat de Institutul Naţional al Patrimoniului, prin fondul Timbrul Monumentelor Istorice.
Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, în subordinea căreia se află Cinematograful Tineretului, care funcţiona în clădirea Coloseul Bragadiru, a spus joi, într-o conferinţă de presă, că prin intermediul acestui proiect se doreşte aducerea cinematografului la expresia arhitecturală din 1905.
“Alături de echipa Ateneului, reprezentanţi ai municipalităţii, istorici şi arhitecţi sperăm să redăm funcţionalitatea fostei clădiri Coloseul Bragadiru. Ne-am încercat norocul atunci când s-a deschis apelul la Institutul Naţional al Patrimoniului. Iată că am reuşit să fim singura instituţie de cultură din România care câştigă un astfel de proiect. Îmi doresc foarte mult să nu rămânem în această fază incipientă şi după ce terminăm aceste studii, cu ajutorul municipalităţii sau a altor instituţii, să reuşim să facem proiectul tehnic şi să începem lucrările de restaurare”, a spus managerul Ateneului Naţional din Iaşi.
El a spus că suma primită pentru aceste prime studii este de 122.000 lei, cu TVA, dar că Ateneul Naţional din Iaşi va contribui la rândul său cu o mică parte din bani. De asemenea, reprezentanţii municipalităţii ieşene au promis la rândul lor că vor contribui la finanţarea proiectului.
“Noi suntem astăzi practic în punctul de start al acestui proiect. Fostul cinematograf Tineretului a fost distrus din cauza unui incendiu pe vremea când era în grija statului român. Am reuşit să obţinem această rămăşiţă din cinematograf. Acum se află în proprietatea municipiului Iaşi. Vrem să refacem acest cinematograf, dar nu cum a fost mutilat pe vremea comunismului, ci să refacem clădirea Bragadiru aşa cum era în perioada interbelică, o clădire extraordinar de frumoasă şi reprezentativă pentru strada Lăpuşneanu. Vom continua după elaborarea documentaţiilor tehnice şi trebuie să găsim soluţii de finanţare privind reconstruirea fostei clădiri Bragadiru. Asta în contextul general care urmăreşte refacerea tuturor clădirilor monument istoric”, a spus primarul Mihai Chirica.
Edilul a adăugat că fosta clădire în care a funcţionat Cinematograful Tineretului după finalizarea lucrărilor de reconstruire şi modernizare îşi va recăpăta destinaţia iniţială şi că totodată va fi şi centru de manifestări culturale.
“În momentul de faţă, clădirea are destinaţia de cinematograf. Avea o sală cochetă de circa 100 de locuri. Şi va avea o sală cochetă de cinematograf. Dar nu va fi singura destinaţie. Va trebui să adăpostească şi alte manifestări culturale, istorice, de socializare, tot ce credem că este cuvenit pentru oraşul nostru. Noi în Iaşi nu avem o clădire reprezentativă pentru medicină. O casă a doctorilor, un club al doctorilor. Trebuie să ne gândim şi la acest aspect având în vedere că deja am discutat curectorul UMF despre o asemenea posibilitate“, a spus primarul Chirica.
Clădirea Coloseul Bragadiru sau Berăria Bragadiru a fost construită în 1905 pe strada Lăpuşneanu nr. 18. La începutul secolului XX, berăria era un loc de întâlnire a scriitorilor şi artiştilor, atmosfera fiind animată de diferite orchestre şi solişti, printre care şi strănepotul lui Barbu Lăutaru.
După 1944 berăria a fost transformată în Cinematograful Tineretului, care a funcţionat până în 1994 din cauza unui litigiu cu Biserica Banu privind dreptul de proprietate al imobilului. În tot acest timp, clădirea a fost lăsată în paragină. În 2014 clădirea a fost mistuită de flăcări, transformându-se în ruine. În 2017, după un proces îndelungat cu Regia Autonomă de Distribuire şi Exploatare a Filmelor România Film, cinematograful Tineretului a intrat în administrarea Primăriei Iaşi. AGERPRES