Comisia Europeană a lansat faza de proiectare a inițiativei Noul Bauhaus European, un proiect economic, cultural şi de mediu, menit să îmbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea, caracterul abordabil şi investiţiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european, informează un comunicat al Executivului european.

Scopul fazei de proiectare este de a folosi un proces de co-creare pentru a defini conceptul prin explorarea ideilor, identificarea celor mai urgente nevoi şi provocări şi de a crea conexiuni între părţile interesate. Ca un element al fazei de proiectare, Comisia va lansa, în această primăvară, prima ediţie a premiului noului Bauhaus european. Valorile fundamentale ale noului Bauhaus european sunt sustenabilitatea, estetica şi incluziunea.

Această fază de proiectare va conduce la lansarea, în toamna acestui an, a unor cereri de propuneri vizând concretizarea ideilor noului Bauhaus european în cel puţin cinci locuri din statele membre ale UE, prin utilizarea fondurilor UE la nivel naţional şi regional.

Noul Bauhaus european este o iniţiativă creativă, care face să dispară graniţele dintre ştiinţă şi tehnologie, artă, cultură şi incluziune socială, pentru ca designul să poată să găsească soluţii la problemele de zi cu zi.

Pe site-ul web dedicat, care e lansat luni, artiştii, proiectanţii, inginerii, oamenii de ştiinţă, antreprenorii, arhitecţii, studenţii şi toate persoanele interesate pot împărtăşi exemple de realizări inspiratoare pentru noul Bauhaus european, ideile lor cu privire la modul în care ar trebui să arate şi modul în care ar trebui să evolueze acesta, precum şi preocupările lor şi provocările cu care se confruntă.

Acesta constituie începutul unui proces inovator de co-proiectare. Organizaţiile care doresc să depună mai multe eforturi ca să se implice în acest proces pot deveni “Partenerii noului Bauhaus european” răspunzând apelului lansat pe site.

În lunile următoare, Comisia va premia exemplele existente care reprezintă integrarea valorilor cheie ale iniţiativei şi care pot inspira discuţiile despre locurile în care trăim şi despre transformarea acestora.

În următoarea etapă a iniţiativei – faza de “punere în aplicare”, vor fi instituite cinci proiecte-pilot pentru a co-proiecta cu stil soluţii noi, sustenabile şi favorabile incluziunii. Obiectivul celei de-a treia faze – “de diseminare”, este de a răspândi ideile şi conceptele care definesc noul Bauhaus european prin intermediul unor noi proiecte, al creării de reţele şi al schimbului de cunoştinţe, atât în Europa, cât şi în afara acesteia.

“Noul Bauhaus european este un proiect dătător de speranţă pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie. Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea şi de casele oamenilor. Avem nevoie de toate minţile creative: fie că e vorba de proiectanţi, artişti, oameni de ştiinţă, arhitecţi sau cetăţeni, pentru ca noul Bauhaus european să fie un succes”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a afirmat: “Odată cu noul Bauhaus european, ambiţia noastră este de a dezvolta un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita şi a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilităţii cu estetica. Constituind o punte între lumea artei şi culturii, pe de o parte, şi lumea ştiinţei şi tehnologiei, pe de cealaltă parte, vom garanta implicarea societăţii în ansamblul ei: artiştii noştri, studenţii noştri, arhitecţii noştri, inginerii noştri, mediul nostru academic, inovatorii noştri. Aceasta va declanşa o schimbare sistemică”. AGERPRES