Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la iniţiativa “Valul de renovări”, privind măsurile de stimulare a renovării clădirilor din întreaga Uniune Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Consultarea se va desfăşura până la data de 9 iulie, iar feedbackul primit va contribui în mod direct la propunerile care urmează să fie prezentate de Comisie după sfârşitul verii.
“Un cămin confortabil şi facturi accesibile la energie se numără printre principalele priorităţi ale oricărei familii din Europa şi dorim ca acest deziderat să devină realitate pentru fiecare dintre acestea. În acelaşi timp, dorim să reînnoim clădirile publice, cum ar fi şcolile şi spitalele, dar şi proprietăţile comerciale, pentru a ne asigura că sunt eficiente din punct de vedere energetic şi al costurilor. “Valul de renovări ale clădirilor” va crea, în întreaga Europă, locuri de muncă şi beneficii economice la nivel local”, a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.
Potrivit Comisiei, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie din UE şi pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivelul UE. Prin urmare, un parc imobiliar mai eficient din punct de vedere energetic este benefic pentru planetă şi poate aduce o contribuţie semnificativă la Pactul verde european.
Iniţiativa “Valul de renovări ale clădirilor” (Renovation Wave) este, de asemenea, una dintre priorităţile identificate în recentul “Pachet de redresare” al Comisiei, datorită potenţialului ridicat de creare de locuri de muncă şi de investiţii. Prin această consultare, Comisia doreşte să obţină feedback cu privire la modalităţile de sporire a ratei şi a calităţii lucrărilor de renovare a clădirilor, prin intermediul unor instrumente de reglementare, de politică şi financiare.
Comisia a publicat deja o foaie de parcurs pentru această iniţiativă, iar pentru toamnă sunt planificate o comunicare şi un plan de acţiune. AGERPRES