La inceputul lunii iunie a avut loc desemnarea proiectelor castigatoare din cadrul primei editii a competitiei de arhitectura “CONCEPT TERCA – APEL DE IDEI”.

Wienerberger Romania in parteneriat cu OAR Bucuresti a lansat apelul de idei “CONCEPT TERCA” in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2021, avand ca scop dezvoltarea unui concept de amenajare a locuintei ce urmareste ca fir narativ principal caramida aparenta Terca in arhitectura spatiului interior.

La competitie au participat 31 de arhitecti cu 31 de proiecte de o calitate exceptionala, iar premiile au fost acordate astfel:

Juriul competitiei a fost format din:

 • Radu Teaca – membru titular
 • Arh Justin Baroncea – membru titular
 • Iulian Mangalagiu, CEO Wienerberger Romania – membru titular
 • Robert Zotescu – membru supleant
 • Daniela Calcu – membru supleant

Au fost acordate, in total, trei premii si trei mentiuni:

 • Locul I – 3.000 euro acordat arhitectilor Ioana Chifu si Stanescu Onar pentru un proiect aparte, un spatiu poetic si emotiv, un refugiu dominat de obiecte sculpturale, care inspira o permanenta geologica, ce par ca fac parte din topologia casei si se contopesc cu peretii, pardoseala sau tavanul. Exista in proiect un joc de lumini su umbre generoase cu suprafetele juxtapose, orientate la diferite unghiuri.
 • Locul II – 1.500 euro s-a indreptat catre arh. Eugen Burlacu. Conceptul proiectului are la baza accesul amplasat pe o cursivă și o terasă verde generoasă. În timp de cursiva duce cu gândul la uliță, oferind vecinilor oportunitatea de a închega relații mai strânse, terasa verde închipuie grădina.
 • Locul III – 1.000 euro a fost oferit birourilor de arhitectura SC DAAC STUDIO SRL, arh. Alexandra Cosma si SC CRISTINA ENUTA STUDIO SRL pentru proiectul CONCEPT TERCA_CASA DIN LIVADA. Casa este croită pornind de la dorința de a privi de jur împrejur, dinspre miezul protector al casei, către deschiderea umbroasă a livezii în mijlocul căreia își găsește loc.
 • Mentiune – 500 euro merge catre proiectul FOCUL INTERIOR realizat de biroul de arhitectura ARKAENA CONCEPT. Acest proiect propune ridicarea caramizii de la titlul de finisaj la cel de creator de obiecte care aduc laolalta oameni sau impart spatii. Abordarea titlului de “creator” se face prin simpla modificare a imbinarii blocurilor de caramida astfel incat sa permita trecerea luminii prin golurile lasate intre ele. Posibilitatile de combinatii ale texturilor si jocuri plin/gol, sunt, putem spune, infinite.
 • Mentiune – 500 euro se acorda arh. Marcu Andrei Madalin pentru Imobilul D+P, care indeplineste functiunea de locuinta individuala. Alegerea caramizii drept material pentru placarea peretelui simbol ordoneaza prin volumetrie si repetitie, controleaza dinamica spatiilor – de la o distributie vibranta a placilor in zona de zi pana la o stereotomie liniara in dormitorul matrimonial, si aduce caldura, fiind potrivita in interpretarea functiunilor rezidentiale actuale.
 • Ultimul premiu este o mentiune speciala oferita de catre OAR unui proiect deosebit care a impresionat juriul prin capacitatea de dedublare a elementelor integrate, facand referire la un mobilier in expectative, o promisiune de casa si o rasturnare a unui proces consacrat.

Caramida aparenta integrata in proiectele de design interior a trezit in ultimii ani interesul spre o estetica bazată pe folosirea texturilor diverse în interioare și îmbogățirea percepției senzoriale a spațiilor locuinței. Noi tipuri de spații și atmosfere domestice au invitat la alte feluri de a fi acasă, care au îmblânzit austeritatea modernistă, și adus o altă căldură în toate căminele. In acest context invitatia a fost de a explora cele mai imaginative idei de amenajare a unui camin avand caramida aparenta ca fir calauzitor si sursa principala de inspiratie.

Wienerberger Romania ii felicita pe castigatori si pe participantii la apelul de idei pentru conceptele spectaculoase si creative! Mai multe imagini si informatii ale tuturor proiectelor inscrise si premiate in competitia “CONCEPT TERCA – APEL DE IDEI” vor fi disponibile in curand pe www.wienerberger.ro si pe paginile de Facebook si Instagram.