Tema de anul acesta a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2021 – ce se va desfășura în perioada 15-30 octombrie 2021 la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară: Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia, este (.com)unitate, o temă de interes pentru arhitecți, pentru clienți, pentru comunitate și pentru administrația locală.

”Arhitectura trebuie, acum poate mai mult decât oricând, să se definească prin conectare (nu separare), colaborare (nu individualism)!” – arh. Daniela Maier.

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba și OAR Nord-Vest, și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR) au anunțat deschiderea Concursului celei de-a cincea ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA

”Sunt premii atât pentru arhitecți, cât și pentru oameni pasionați de frumusețea construcțiilor, pentru oameni inspirați de cuvinte melodioase și imagini spectaculoase, dar și pentru cei fascinați de felul în care pasiunea transformă cărămida în artă, de uneltele care pot să transforme o casă în «acasă»”, a declarant arh. Daniela Maier, curatorul BATRA de anul acesta și președintele Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART).

Candidații se pot înscrie la 17 secțiuni (dintre care 7 secțiuni speciale) până la data de 13 septembrie 2021.

Secțiuni BATRA 2021:

 • Arhitectura locuinței individuale;
 • Arhitectura locuințelor colective;
 • Arhitectura dotărilor comunitare și de producție;
 • Arhitectura spațiului public;
 • Arhitectura patrimoniului cultural;
 • Rural;
 • Arhitectura spațiului interior și scenografie;
 • Micro-arhitectură/Arhitectura temporară;
 • Design de obiect;
 • Proiecte culturale/Inițiative/Experimente.

Secțiuni speciale BATRA 2021:

 • Cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți;
 • Cele mai bune fotografii de arhitectură;
 • „Clientul/Constructorul/Meșterul ideal”;
 • „Echipa de proiectare perfectă”;
 • Colaborare artist – arhitect;
 • „Poezia cu/despre arhitectură”;
 • Inițiative civice.

Regulamentul și toate detaliile despre participarea la concurs se găsesc pe BATRA.

Așa cum indică denumirea temei, scopul ediției de anul acesta se referă la nevoia profesioniștilor de implicare în comunitate, ca arhitecți solidari cu nevoile ei, după o perioadă de izolare în care lumea s-a redescoperit. „Cei doi ani care au trecut de la ultima Bienală au fost încărcați de încercări nebănuite. Am trăit, am muncit, am gândit, am visat și ne-am întâlnit într-un spațiu virtual care ne-a ajutat în momente de criză. Și, totuși, ne-a fost dor de ceea ce am fost obișnuiți să percepem cu toate simțurile: spațiul real, oameni, prieteni, familie, colegi. Consecințele imediate: comunicarea s-a simplificat, nemaiputând să facă apel la detalii, iar comunitățile s-au redescoperit și s-au redefinitArhitectura trebuie, acum poate mai mult ca oricând, să se definească prin conectare (nu separare), colaborare (nu individualism). Ritmurile vieții au fost așadar modificate și prioritizate după noi criterii”, explică arh. Daniela Maier.

Așadar, concursul BATRA 2021 este o provocare privind reperele și valorile colective în sensul adaptării noilor nevoi, ceea ce ar putea constitui reconsiderarea sistemului de valori. „Mutarea” în spațiul virtual (.com) nevoia de unitate, de coeziune și solidaritate reprezintă dezbaterea din cadrul BATRA 2021.

Despre BATRA 2021

A cincea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR.

Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

Juriul BATRA 2021:

 • Perparim Rama – directorul fondator al 4M Group, designer de arhitectură premiat și artist conceptual; este câștigătorul celui mai bun design de bar, în cadrul premiului mondial de la World Interior News, la Saatchi Gallery, în 2013;
 • Sandu Hangan– arhitect bistrițean, cu lucrări internaționale de mare prestigiu. Cu studii la Cluj-Napoca, dar și în Franța, el a restaurat Palais du Rhin, din Strasbourg; este arhitect de stat și planificator urban în cadrul Ministerului Culturii din Franța. El contribuie la dezvoltarea calității arhitecturale, urbane și de mediu;
 • Emil Ivănescu – Președintele Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România și curatorul, organizatorul și fundraiser-ul a patru ediții ale Anualei de Arhitectură București; este doctor în arhitectură în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” (UAUIM) din București. La lucrarea de absolvire a UAUIM a impresionat cu un proiect ce atrage atenția asupra modului în care poate fi salvat Palatul Știrbei din Calea Victoriei, aplicând metode neinvazive și contextuale;
 • Ștefan Bâlici – directorul general al Institutului Național al Patrimoniului, din 2016; este profesor asociat la Catedra de Istorie a Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului Cultural al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. De asemenea, a activat în mai multe organizații profesionale și societăți civile, printre care Camera Națională a Arhitecților;
 • Tatiana Fabeck– arhitectă luxemburgheză, care din 1996 își conduce propria afacere în Koerich, Luxemburg. Fabeck a abolvit la École Spéciale d’Architecture din Paris, în 1994. În 2011, a câștigat premiul I în cadrul concursului ”Vivre sans voiture” (”Viața fără mașină”), care viza proiectarea de locuințe fără garaje sau locuri de parcare în cartierul Limpertsberg din orașul Luxemburg, pentru a permite mai mult spațiu de locuit.

Parteneri BATRA 2021

Partener oficial: Ferro;
Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca;
Parteneri Media: igloo, Via Cluj TV.

Contacte utile: