Competiția Concept Terca – Apel de idei și-a anunțat câștigătorii concursului organizat de Wienerberger România în parteneriat cu OAR București, după o sesiune intensă de înscrieri, prin decernarea a șase premii binemeritate.

Toate cele 31 de lucrări înscrise au prezentat diverse idei inovative de a încorpora cărămida aparentă Terca drept componentă ornamentală a spațiului interior.

După o analiza îndelungată și complexă a conceptelor înregistrate, juriul competiției a luat hotărârea de a onora arhitecții care au prezentat cele mai inspirate creații.

În cele din urmă, întreaga competiție ne-a împlinit scopul nostru de a lăsa caramida aparenta Terca sa pătrundă în creativitatea arhitectilor pentru a-i cunoaște adevărata sa valoare și a-i asigura un loc în tendințele designului modern.” explică Iulian Mangalagiu, CEO Wienerberger

Cărămida aparentă și placajul ceramic Terca  integrate în proiectele de design interior au trezit în ultimii ani interesul spre o estetică bazată pe folosirea texturilor diverse în interioare și îmbogățirea percepției senzoriale a spațiilor locuinței. Noi tipuri de spații și atmosfere domestice au invitat la alte feluri de a fi acasă, care au îmblânzit austeritatea modernistă, si au adus o altă căldură în toate căminele. În acest context invitatia a fost de a explora cele mai imaginative idei de amenajare a unui cămin, având cărămida aparentă ca fir călăuzitor și sursă principală de inspirație.

Premiile au fost acordate astfel:

Locul I – 3.000 euro acordat arhitecților Ioana Chifu și Stănescu Onar pentru un proiect aparte, un spațiu poetic și emotiv, un refugiu dominat de obiecte sculpturale, care inspiră o permanentă geologică, ce par că fac parte din topologia casei și se contopesc cu pereții, pardoseala sau tavanul. Exista în proiect un joc de lumini și umbre generoase cu suprafetele juxtapuse, orientate la diferite unghiuri.

Locul II – 1.500 euro s-a îndreptat către arh. Eugen Burlacu. Conceptul proiectului are la bază accesul amplasat pe o cursivă și o terasă verde generoasă. În timp ce cursiva duce cu gândul la o uliță, oferind vecinilor oportunitatea de a închega relatii mai strânse, terasa verde închipuie grădina.

Locul III – 1.000 euro a fost oferit birourilor de arhitectură SC DAAC STUDIO SRL și SC CRISTINA ENUTA STUDIO SRL pentru proiectul CASA DIN LIVADĂ. Casa este croită pornind de la dorința de a privi de jur împrejur, dinspre miezul protector al casei, către deschiderea umbroasă a livezii in mijlocul căreia ăși găsește loc.

Mențiune – 500 euro merge către proiectul FOCUL INTERIOR realizat de biroul de arhitectură ARKAENA CONCEPT. Acest proiect propune ridicarea cărămizii Terca de la titlul de finisaj la cel de creator de obiecte care aduc laolaltă oameni sau împart spații. Abordarea titlului de “creator” se face prin simpla modificare a îmbinării cărămizilor aparente Terca, astfel încât să permită trecerea luminii prin golurile lăsate între ele. Posibilitățile de combinații ale texturilor și jocuri plin/gol, sunt, putem spune, infinite.

Mentiune – 500 euro se acordă arh. Daniela Gheorghiu și co-autorului arh. Marcu Andrei Mădălin pentru Imobilul D+P, care îndeplinește funcțiunea de locuință individuală. Alegerea cărămizii drept material pentru placarea peretelui simbol ordonează prin volumetrie și repetiție, controlează dinamica spațiilor – de la o distribuție vibrantă a placajului ceramic Terca în zona de zi până la o stereotomie liniară în dormitorul matrimonial, și aduce căldura, fiind potrivită în interpretarea funcțiunilor rezidențiale actuale.

Mențiunea speciala a Anualei – 500 euro – oferită unui proiect deosebit realizat de Arh. Alina-Alexandra Marinesu, Anamaria Cristina Preotesoiu, Zenaida-Elena Florea, care au impresionat juriul prin capacitatea de dedublare a elementelor integrate, făcând referire la un mobilier în expectativă, o promisiune de casă și o răsturnare a unui proces consacrat.

Te invităm să afli mai multe informații despre Concept Terca – Apel de Idei și să descoperi frumusețea proiectelor câștigătoare aici!