Compania IULIUS organizează un concurs internațional de arhitectură cu invitați pentru proiectarea unui nou ansamblu în zona centrală a orașului, acțiune în premieră pentru Iaşi. Este vorba despre dezvoltarea zonei Sf. Andrei – Piaţa Palatului, respectiv cea cuprinsă între Palas Campus şi strada Palat.

Inițiativa vine în urma consultărilor publice anterioare pentru dezvoltarea acestei zone. Este vorba despre un demers de bune practici la nivel national, de intervenție arhitectural-urbanistică, realizat în colaborare cu o echipă de specialiști în arhitectură, urbanism, istorie și patrimoniu. Această acțiune propune un tip de proces în care există dialog între public și privat, un progres în felul în care se realizează investițiile al căror obiectiv este să redea încrederea în arhitectura contemporană.

Prin intermediul concursului, IULIUS invită birouri de arhitectură să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona în plină dezvoltare, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare arhitecturală contemporană.

Demersul este coordonat de o echipă de specialiști, formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu. Aceștia, membrii juriului, spun că o astfel de iniţiativă ar trebui să fie extinsă şi la alte proiecte din oraş și că ar fi necesară inclusiv o legiferare prin care organizarea de astfel de concursuri să fie încurajate inclusiv la nivel de autorităţi locale, pentru proiecte de amploare.

„De-a lungul întregii mele cariere am promovat concursuri şi la ordinul arhitecţilor, şi în spaţiul public. Din nefericire, continuă să nu fie soluţia preferată nici de autorităţile locale şi nici de cele naţionale care ar fi putut să legifereze, în 30 de ani, concursul ca modalitate de intervenţie mai ales în zone centrale, cum este cazul de aici, de la Iaşi”, a spus dr. arh. Augustin Ioan.

„Orice proiect ar trebui să reprezinte perioada, epoca, momentul în care a fost construit, dar unele proiecte ar trebui să anticipeze viitorul. Arhitectura ar trebui să fie de astăzi, orientată spre mâine. La Iași este un centru istoric cu valori certe, existente, dar care în mod evident nu este terminat. Datoria celor de astăzi este de a lega lucrurile mai bine între ele. Lucrurile există, spațiul, clădirile sunt acolo și totul ține de modul în care sunt utilizate. Iașul are această șansă de a permite, de a cere ca centrul istoric să fie continuat, să fie completat, să fie integrat mult mai bine cu proximitățile pe care le are”, a declarat Șerban Țigănaș, președintele juriului concursului internațional de arhitectură.

Iași pentru viitor

Ca parte a acestui proiect, IULIUS lansează platforma Iași pentru Viitor, care pune față în față orașul de azi cu cel de mâine, un loc în care comunitatea locală este invitată să-și exprime propria viziune despre cum ar trebui să se dezvolte Iașul, prin completarea unui chestionar.

Platforma este structurată în două secțiuni, respectiv Iașul de azi, care prezintă câteva dintre simbolurile arhitecturale ce pot fi admirate în oraș, și Iașul de mâine, ce se referă la prezentarea concursului internațional de arhitectură. Iașul de azi reunește peste 30 de clădiri ale urbei, pentru a exemplifica moștenirea etapelor arhitecturii de până acum, construcții prin care se identifică orașul, care păstrează o simbolistică a vieții urbane din trecut și care demonstrează dorința constantă de a pune în valoare arhitectura timpurilor. În egală măsură, clădirile vorbesc despre evoluția și dinamismul orașului, care se schimbă, se dezvoltă și se adaptează continuu.

Concursul nu a fost demarat încă, astfel încât cei care doresc să transmită opinii și idei către echipa organizatorică a competiției pot scrie pe adresa iulius.dezvoltare@iuliusmall.com, pentru a sprijini la finalizarea tematicei. De asemenea, cei interesați să cunoască detalii despre concurs și evoluția acestuia pot accesa www.iasipentruviitor.ro