Primăria Oradea va lansa, pe 27 mai, un concurs internaţional de proiecte arhitecturale pentru amenajarea unei zone urbane din centrul municipiului, deasupra unei parcări subterane construite recent, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

“Este vorba de un concurs de soluţii pentru a găsi cea mai bună variantă de amenajare a spaţiului pietonal dintre strada Independenţei şi râul Crişul Repede. Practic este zona de deasupra parcării subterane pe care am construit-o aici. Lucrurile sunt destul de complicate pentru că e nevoie de a stabili un traseu pietonal cât mai bun, într-un spaţiu în care avem statuia lui Mihai Eminescu, intrările în parcarea subterană, malul Crişului Repede ce urmează să se reabiliteze de către ABA Crişuri, avem intrarea în pasajul Vulturul Negru şi, nu în ultimul rând, Piaţa Unirii din proximitate, podul Sf. Ladislau. Toate acestea trebuie avute în vedere”, a precizat, într-o conferinţă de presă, viceprimarul.

Concursul internaţional se va desfăşura exclusiv online, fiind lansat oficial pe 27 mai, pe platforma primăriei. Până pe 3 iunie se pot trimite întrebări, pe 5 iunie se închide înscrierea, iar până pe 6 iulie se vor trimite efectiv proiectele. Până pe 15 iulie, respectând condiţiile de jurizare şi contestaţii, se va organiza o expoziţie virtuală cu toate lucrările înscrise. Primele trei proiecte vor fi premiate, cu anumite sume, iar cel clasat pe locul I va avea asigurată realizarea materială.

Ca şi depunerea documentelor, şi jurizarea se va face tot online. Printre juraţi este invitat şi rectorul Universităţii de Arhitectură “Ion Mincu” din Bucureşti, prof. dr. arh. Marian Moiceanu.

Promovarea concursului se va realiza cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, în limbile română şi engleză, prin structurile profesionale ale arhitecţilor, astfel încât să poată fi informaţi cât mai mulţi specialişti.

Arhitectul şef Radu Fortiş a precizat că în acest proiect se vizează şi “căutarea unui obiect simbol, un element care să dea identitate spaţiului respectiv, deoarece în acest moment, spaţiul este strict utilitar, intrare/ieşire din parcare. “Ne gândim la categorii de obiecte, să zicem aşa, instagramabile, adică să îţi doreşti să mergi acolo şi să îţi faci o fotografie pe care să o postezi. Pentru că se întâmplă ceva. Să fie o experienţă la care să participi”, a declarat Radu Fortiş.

 

Tematica integrală a concursului poate fi accesată aici