O nouă întâlnire a Comunității OSC: EuroUrbanism, desfășurată în luna august, a reunit în mediul online specialiști în arhitectură, urbanism și domenii conexe, pentru a discuta despre „Arhitectura și designul peisajului urban”.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Arh. Șerban Țigănaș, Preşedinte – Dico şi Țigănaş birou de proiectare, Secretar General – Union Internationale des Architects (UIA), Decan – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, i-a avut ca invitați speciali pe Dr. Arh. Habil. Urb. Cerasella Crăciun – Profesor Universitar, Habilitat îndrumare Doctorat, Departament „Proiectare Urbană și Peisagistică”, Coordonator Master „Peisaj și Teritoriu”, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București; Conf. Dr. Arh. Ioana Tudora – Conferențiar la Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară București, Departamentul „Peisagistică, Biodiversitate şi Horticultură ornamentală” și pe Arh. Irina Ivan-Turean – Technical Consultant – Wienerberger România.

Conf. Dr. Arh. Ioana Tudora, a pus în discuție, în cadrul dezbaterii, ideea de peisaj ca infrastructură și nu ca ornament al orașului.

Conform celor explicate de arh. Ioana Tudora, ideea de peisaj ca infrastructură este extrem de complexă și de valoroasă, dar și destul de complicat de abordat, mai ales din punct de vedere al transdisciplinarității.

„Un aspect interesant de luat în considerare și de analizat este raporul dintre peisajul ca ornament al orașului sau ca infrastructură a acestuia. De exemplu, un mare experiment urban care poate exemplifica ideea de peisaj ca infrastructură este proiectul haussmannian de modernizare a Parisului. De asemenea, alte exemple relevante sunt ceea ce a făcut Olmsted în Boston și în New York (Central Park). Beneficiul economic este enorm într-un oraș în care peisajul este infrastructură și nu ornament”, a punctat arh. Ioana Tudora.

Suntem într-o plină schimbare de paradigmă, iar ecologia este marea schimbare în acest sens. „Suntem într-un fel de vehemență verde din punct de vedere social și într-o stare de vehemență gri din punct de vedere administrativ, iar atâta timp cât suntem în vehemențe, probabil că, lucrurile nu se vor echilibra ușor. Bunul echilibru pleacă de la lucrul în echipă și din planificare, cel puțin în mediul urban”, a fost mesajul transmis de Arh. Ioana Tudora pentru invitații prezenți la dezbatere.

Maidanul – valoare biologică și socială

„Sunt o mare iubitoare a maidanelor. Am copilărit într-un astfel de mediu și încă de atunci i-am perceput adevărata valoare, atât biologică, cât și socială. Din păcate, încă există percepția, atât din partea societății, cât și din partea administrației, cum că vegetația ar fi echivalentă cu buruienile. Maidanul există oriunde îl lăsăm. Se poate planifica existența maidanului în oraș, în sensul de a-l lăsa în pace”, este de părere arh. Ioana Tudora.

Un model de bună practică în implementarea peisajului ca infrastructură și nu ca ornament, este trecutul fiecărui oraș, deoarece peisajul trebuie abordat în funcție de particularitatea locului. „În peisaj, terenul cere metoda, de aceea toate lucrurile trebuie abordate în particularitatea locului. Cred că fiecare oraș își povestește singur valoarea de peisaj, precum și infrastructura. Modelul cel mai bun de urmat în vederea abordării peisajului ca infrastructură este trecutul fiecărui oraș”, a fost concluzia Conf. Dr. Arh. Ioana Tudora.

——————————————————————————–

Dezbaterea video „Arhitectura și designul peisajului urban” este una din întâlnirile lunare ale Comunității EuroUrbanism, dezvoltată de Oameni și Companii cu sprijinul Wienerberger și Velux, în calitate de Parteneri.

Partener profesional al platformei EuroUrbanism.ro este Uniunea Arhitecților din România.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.