În cadrul dezbaterii profesionale EuroUrbanism din luna septembrie, s-a discutat despre Sustenabilitate și, implicit, lupta împotriva schimbărilor climatice. Ing. Dorin Beu – Conf. la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, președintele RoGBC Transilvania, a deschis discuția cu câteva clarificări privind conceptul de schimbări climatice: „Conceptul de  «schimbări climatice» ne îndeamnă să privim un oraș sau o clădire în ansamblu, nu doar prin prisma componentei de energie. Conceptul este mult mai larg, înseamnă inclusiv sănătate – cum trăiesc oamenii în acele clădiri, în acele orașe, sunt mai sănătoși sau nu etc. Este un concept care încearcă să vadă în ansamblu care au fost efectele creșterii populației.”

O problemă semnalată de invitatul dezbaterii o constituie lipsa forței de muncă în domeniul construcțiilor, cauza principală fiind faptul că tinerii nu se mai îndreaptă spre această zonă profesională. De asemenea, printre provocările acestui sector se numără și faptul că reprezintă zona cu cel mai mic grad de digitalizare și cu prea puține femei implicate. Există muncitori atât de slab pregătiți încât nivelul materialelor pierdute pe șantier este undeva între 7-10%.

În legătură cu măsurile luate în zona formativă din România, Ing. Dorin Beu a menționat  că universitatea în care își desfășoară activitatea are un program de masterat dedicat clădirilor verzi, iar anul acesta a fost lansat un program nou, în limba engleză, despre instalații pentru orașe regenerative.

Referitor la nevoia de orientare a tuturor proceselor către o zonă de responsabilitate, acesta a  descris un model de bună practică:

„Modelul care îmi place este modelul elvețian! Sunt 79 de criterii după care elvețienii își evaluează orașele, criterii stabilite de profesioniștii care lucrează în primărie. Mergând la elvețieni în vizită am constatat că se organizează concursuri foarte serioase în care primăriile fac alegeri pe criterii de performanță, nu de prietenie! Își aleg oameni bine pregătiți,cărora le asigură șicursuri de perfecționare.”

Dezbaterea video „Sustenabilitate – lupta împotriva schimbărilor climatice” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de  Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.