Epidemia de Covid-19 poate avea efecte permanente asupra societăţii, spre exemplu prin mutarea cursurilor universităţilor în mediul online, cu implicaţii asupra cazării studenţilor, şi, de asemenea, să ducă la o apreciere mai largă a parcurilor şi grădinilor urbane.

O colecție drastică de măsuri a fost introdusă, măsuri care nu erau anticipate nici măcar acum o lună. Acest salt a coincis cu consultările pentru două strategii care în mod normal  ne modelează viitorul: Guvernul scoțian pregătește al patrulea Cadru Național de Planificare, planul spațial pe termen lung al țării. El va stabili ținte pentru construirea de locuințe în diferite părți ale Scoției, precum și pentru infrastructură, repopulare rurală, biodiversitate și căi de a atinge obiectivele legate de criza climatică. În mod similar, Edinburgh face acum consultații asupra Planului Orașului 2030, noul său plan de dezvoltare, care adresează probleme asemănătoare la nivel local.

Ambele exerciții nu au fost gândite luând în considerare factorul unei epidemii majore ce pare să distrugă majoritatea, dacă nu toate, sectoarele economice, și care ar putea avea efecte profunde și de durată asupra comportamentului și atitudinii față de risc. Este prea devreme pentru a ști care vor fi efectele finale, dar nu ar trebui să evităm să ne gândim la acestea.

Efectele imediate sunt clare: birourile sunt închise, clădirile universităților sunt goale; avioane, trenuri și autobuze sunt anulate. Turismul și orașele ce își bazează economia pe creșterea veșnică a numărului de turiști vor primi o lovitură. „Turismul experimental” a fost o arie explozivă de creștere în acest sector. Festivaluri, concerte, galerii, muzee și evenimente sportive au fost toate împachetate pentru a atrage noi cheltuieli.

Per total, însă, recesiunea produce deja beneficii în termeni de calitate a aerului și progres către țintele zero-carbon. Este posibil ca munca de acasă, combinată cu noi anxietăți privind spațiile aglomerate, să poată duce la o mișcare departe de arealele urbane ale Scoției și la o repopulare a părților rurale ale Scoției. Poate exista o nouă modă pentru „orașe grădină”, care să ofere spații în casă și în jurul casei, unde creșterea de către fiecare a plantelor poate aduce o alternativă sistemului de aprovizionare cu alimente.

În interiorul orașelor, pare probabil ca spațiile deschise să devină mult mai prețuite pentru beneficiile în sănătate pe care le aduc, alături de accesul local la aer curat și antrenament ieftin. Există, de asemenea, posibilitatea ca un mod de viață mult mai local să întrețină noi moduri de a administra spațiile, de la bază către vârf. 

Vezi articolul întreg